Vařené brambory se svléknou skoro samy: Fígl je v naříznutí slupky ještě před vložením do vody

Nikdy neexistoval jednodušší způsob loupání brambor než tento, obyčejná škrabka na brambory se může jít schovat, neboť už nebude tolik potřeba.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Brambory jsou nedílnou součástí mnohých kuchyní, bezpochyby i tou naší českou. Je to skvělá příloha, ale může sloužit i jako hlavní přísada pokrmu. Brambory jdou uvařit na spoustu způsobů, pouze vařené, šťouchané, někdo dělá bramborovou kaši, jiní je zase zapékají v troubě, slouží jako přísada do salátů, nebo se z nich dělají hranolky – brambory jsou zkrátka velkou součástí našich životů.

Typy brambor

Věděli jste ale, že existuje několik typů brambor? Konkrétně A, B a C. Každý typ je specifický a každý se hodí do jiného pokrmu. Brambory typu A jsou tvrdší a jen tak se vám nerozvaří. Hodí se hlavně do salátů, nebo na vaření ve slupce. Brambory B jsou o něco měkčí než typ A, použití těchto brambor je všeobecný a dá se využít téměř na vše, klidně i na pokrmy, které se více hodí na typ A, nebo C. Poslední typ C jsou brambory nejměkčí a využívají se na bramborovou kaši, k nastrouhání na bramborové placky, nebo hranolky.

Jak na přípravu brambor?

Tak jako mnohé jiné pokrmy i brambory je potřeba připravit. Každý ví, že brambory mají slupku, která je hořká a nehodí se do většiny jídel, proto ji lidé loupají. Oloupat brambory můžete nožem, což není úplně bezpečné, nebo škrabkou na brambory, která lze využít lépe, než si myslíte. Dnes se ale dozvíte jiný způsob oloupání brambor, který jistě ještě neznáte a je mnohem jednoduší, než loupání obyčejnou škrabkou.

iZdroj fotografie: Autor / Creative Commons / licence

Brambory si nejdříve připravíme tak, že bramboru v polovině nařízneme kolem dokola. Snažte se spojit kruh v jeden a dávejte pozor, ať neřežete příliš hluboko, nařízněte jen slupku. Poté dejte na plotnu vařit vodu a brambory do vroucí vody vložte. Po určité době vaření brambory vyndejte z hrnce, sceďte a propláchněte studenou vodou. Až budou brambory chladné natolik, že je můžete vzít do ruky, jsou připraveny. Teď už stačí jednoduše rukou sloupnout slupku a uvidíte sami, jak je to jednoduché. Brambory pak můžete nadále vařit.

Co dále se slupkami od brambor?

Slupky od brambor se dají dále využít na několik způsobů. Nejjednodušší je dát slupky hospodářským zvířatům, pokud nějaké máte, ty to určitě rády ocení a pochutnají. Existují však metody, kdy lidé využívají bramborové slupky na barvení vlasů, čištění pleti, nebo také skvělé křupavé domácí chipsy. Návodů je na internetu jistě hromada a receptů na přípravu brambor ještě více.

Znáte nějaké jiné způsoby loupání?

Zdroj: DaveHax
Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články