Zdravé náhrady pšeničné mouky pro každý účel. Mají méně kalorií a neobsahují lepek
Mouka je základem každé kuchyně. Používá se k výrobě dezertů, pečiva, knedlíků nebo těstovin. Její využití je zkrátka široké.
Obsah
Některé mouky jsou zdravější a jiné méně. Bílé mouky jsou obecně méně zdravé, jelikož jsou rafinované tak, aby z pšenice odstranily klíčky a otruby. A právě ty uchovávají většinu živin a také vlákninu. Některé oblíbené mouky nejsou vyrobené vůbec ze zrn, ale spíše ze semen. Přinášíme vám přehled pěti nejzdravějších mouk s jejich nutričními profily.
Bezlepková netradiční kokosová mouka
Kokosová mouka je bezlepková. Vyrábí se ze sušeného kokosu, který se drtí na jemný prášek. Kokosová mouka má více kalorií než tradiční na bázi zrn. Je skvělým zdrojem tuků, bílkovin, vlákniny a minerálů, jako je draslík a železo. Na rozdíl od obilné mouky obsahuje velké množství tuku. Ten je primárně nasycený a z velké části se skládá z triglyceridů se středním řetězcem. Ty mohou snížit zánět a podpořit zdravý metabolismus.
Nasycené tuky z kokosu pravděpodobně ovlivňují vaše zdraví jinak než rychlé občerstvení, smažená jídla nebo zpracované maso. Tyto tuky dokonce mohou tělu nabídnout výhody. Navíc je kokosová mouka bohatá na antioxidanty a má antimikrobiální vlastnosti. Kokosová mouka má jemně sladkou chuť. Hodí se do koláčů, sušenek nebo běžného pečiva. Mívá zrnitou strukturu a absorbuje hodně tekutiny. To může pečivo vysušit. Používá se tedy vždy s vejcem a v kombinaci s další moukou.
Mandlová mouka je zdrojem hořčíku
Mletím blanšírovaných mandlí vzniká mandlová mouka. Neobsahuje zrna, je přirozeně bezlepková. Liší se od mandlové moučky, což je hrubá přísada vyrobená mletím mandlí se slupkou. Mandlová mouka je dobrým zdrojem hořčíku. nenasycených tuků, rostlinných bílkovin a silného antioxidantu v podobě vitamínu E. Pamatujte, že mandle mají vysoký obsah kalorií. Živiny v mandlové mouce nabízejí výhody jako nižší cholesterol i krevní tlak nebo zlepšenou inzulínovou rezistenci.
Mandlová mouka také chrání zdraví mozku. Má oříškovou chuť a snadno se používá. Ve většině receptů můžete zkrátka pšeničnou mouku ve stejném poměru nahradit tou mandlovou. Velmi dobře chutná v pečivu jako jsou sušenky, koláčky, sušenky nebo palačinky. Využití mají také třeba v karbanátkách nebo těstovinách.
Mouka z méně známé quinoa
Quinoa mouka se vyrábí mletím quinoa na jemný prášek. Jde o bezlepkovou mouka je považovaná ze celozrnnou. Nebyla tedy rafinována a její původní živiny zůstaly nedotčené. Tato mouka je zdrojem vlákniny, železa, nenasycených tuků a bílkovin. Mouka z quinoa má protizánětlivé a antioxidační účinky. Ty mohou být prospěšné pro zdraví. Tato mouka propůjčuje pečivu vlhkou strukturu. Používá se půl napůl s pšeničnou moukou.
Někomu tato mouka připadá hořká. Pachuť se však může snížit opékáním na suché pánvi. Opékat je vhodné po dobu pěti až deseti minut na středním ohni za jemného míchání. Quinoa mouka je vhodná na přípravu muffinů, palačinek nebo také na těsto na pizzu nebo koláče. Používat ji můžete také k zahuštění polévek nebo omáček.
Mouka vyrobená z mleté pohanky
Pohanka ani přes svůj název nesouvisí s pšenicí. Je to bezlepková potravina. Pohanková mouka se vyrábí mletím pohanky. Pohanková mouka má zemitou chuť a používá se k výrobě tradičních japonských nudlí. Jde o skvělý zdroj mikroživin, bílkovin a vlákniny. Konkrétně obsahuje mangan, měď, hořčík, železo i fosfor. Podle dostupných výzkumů může pohanková mouka snížit hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem a zlepšit biomarkery zdraví srdce.
Může mít protirakovinné, protizánětlivé nebo prebiotické vlastnosti. Prebiotika je vlastně vláknina, která živý prospěšné bakterie ve střevech, které podporují trávicí zdraví. Pro dosažení nejlepších výsledků by měla být pohanková mouka používaná v kombinaci s celozrnnými moukami. Skvěle se hodí na palačinky nebo rychlé pečivo. Udělat z ní můžete také strouhanku na maso nebo sýry.
Klasická oblíbená celozrnná mouka
Pšeničná mouka je součástí většiny pečiva v pekárnách nebo supermarketech. Celozrnná a bílá mouka se však velmi liší. Celozrnná mouka se vyrábí mletím celých pšeničných zrn, z bílé mouky se odstraní části zrn nejbohatších na klíčky a otruby. Celozrnná mouka je tedy považována za zdravější variantu. Je dobrým zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a bílkovin. Obsahuje však lepek, proto není vhodná pro osoby s nesnášenlivostí lepku nebo celiakií.
Celozrnnou mouku můžete používat stejně jako klasickou bílou mouku. Mějte na paměti, že dává méně nadýchanou texturu než mouka bílá. Důvodem je právě to, že není rafinovaná. Vychutnat si ji můžete v koláčích, vdolcích, sušenkách, rohlících, chlebu. Dále také v těstě na pizzu, palačinkách nebo například vaflích. Celozrnné se dělají mimo jiné také těstoviny.
Která mouka je vaše nejoblíbenější?
Zdroj: Healthline