Skutečné nebezpečí mikrovlnné trouby: Největším problémem je ohřívání v plastových nádobách
Proces ohřevu v mikrovlnce je rychlý a účinný, a proto jsou tyto oblíbené spotřebiče základem většiny domácností.
Jak vlastně funguje mikrovlnka? Není to žádná věda, jak uvádí stránky Eurofinsus. I když tedy možná tak trochu ano, posuďte sami: „Mikrovlny produkují velmi nízkoenergetické elektromagnetické záření a tyto vlny nemají dostatek energie na rozbití chemických vazeb. Místo toho elektromagnetické vlny excitují elektrony v molekulách vody a způsobují jejich vibrace.“ Tedy zjednodušeně lze vlastně říct, že molekuly vody v potravinách velmi intenzivně vibrují a přitom vytvářejí teplo. A právě tímto teplem se jídlo zahřívá.
Rakovinu nezpůsobuje, problémem jsou plasty
Nepřenáší tedy do potravin nějaké prapodivné záření, které by v nich potom zůstávalo a škodilo našemu zdraví? Ne, nemusíte se bát, byť to o mikrovlnkách opravdu mnoho lidí tvrdí. To však neznamená, že nebezpečné nejsou. Tedy vlastně ony samy o sobě opravdu žádné nebezpečí nepředstavují. Na problém si můžete zadělat spíše vy tím, co do nich dáváte.
Jedním z největších nebezpečí spojených s mikrovlnnými troubami není totiž záření – ve skutečnosti jsou to plastové nádoby, které lidé používají k ohřevu jídla.
Proč jsou plasty nebezpečné
„Z 16 000 chemikálií, které jsou do plastových výrobků přidávány, je 3 200 považováno za „látky vzbuzující obavy“, protože je známo, že způsobují rakovinu, narušují vývoj nervové soustavy a také hormonální signály v lidském těle,“ varuje web BeyondPlastic. A varuje i před samotným používáním mikrovlnky: „Mikroplasty a nanoplasty se z plastových obalů dostávají do potravin i při pokojové teplotě, ale proces migrace chemikálií i vylučování mikroplastů se při zahřátí plastu urychluje.“ Do jídla se vám tak mohou dostat třeba tyto škodlivé látky:
- Bisfenol A (BPA): Souvisí s hormonálními poruchami.
- Ftaláty: Spojované s reprodukčními zdravotními problémy.
Abyste se tomuto riziku vyhnuli, používejte skleněné, porcelánové nebo keramické nádobí vhodné pro mikrovlnné trouby. Plastům se pokud možno vyhýbejte co nejvíce. Pokud už to jinak nejde, hledejte takový, který je pro ohřívání přímo určen (mívá na sobě specifický symbol). A rozhodně v mikrovlnce neohřívejte žádné plasty určené k jednorázové spotřebě (třeba původní vaničky na maso). Právě u nich je nebezpečí uvolňování škodlivých látek nejvyšší.
udalosti247.cz
4 h
udalosti247.cz
5 h
udalosti247.cz
5 h
udalosti247.cz
5 h