Proč nakládat maso do mléka: Nejenže pohltí nepříjemné pachy, ale také zkřehne
Na maso nemusíte vždy vymýšlet složité marinády. Steak bude chutnat perfektně i po použití docela obyčejného mléka.
Mléčná koupel není jen pro pleť – skvěle dokáže posloužit i vašemu steaku. Struktura hovězího masa totiž do značné míry závisí na obsahu svalových vláken a kolagenu. Svaly, které se více namáhají (plec nebo kýta), jsou přirozeně tvrdší, zatímco méně namáhané kusy (např. svíčková) bývají naopak mnohem měkčí. A právě tady vstupuje do hry mléko.
Proč steak marinovat v mléce
„Mléko – a další mléčné výrobky, jako je podmáslí a jogurt – obsahují jak kyselinu mléčnou, tak vápník, které působí jako změkčující látky,“ vysvětluje web FoodRepublic. A dodává: „Kyselina mléčná je jemnější než tradičně používaná kyselina citrónová a vápník pomáhá rozkládat bílkoviny, podobně jako při suchém nebo mokrém procesu stárnutí. Pro šťavnaté a jemné steaky nechte maso v mléce marinovat 4–12 hodin, víc není třeba.“
Web Briefly ještě doplňuje následující: „Použití mléčné marinády pomáhá odbourávat svalová vlákna efektivněji než kyselé marinády. Vápník a kyselina mléčná totiž pronikají opravdu hluboko a výsledkem je jemný, šťavnatý steak.“
Jak správně připravit mléčnou lázeň pro steaky
Steak vložte do uzavíratelného sáčku nebo do vhodné nádoby a zcela ho zalijte mlékem (nebo jiným mléčným výrobkem). Vše uložte na 4-12 hodin do chladničky. Tato doba je klíčová; příliš krátké marinování neumožní mléku dostatečně působit a příliš dlouhá doba zase může maso zkřehčit až příliš.
Po marinování steak opláchněte pod studenou vodou, osušte ho a před tepelnou úpravou ho nechte dosáhnout pokojové teploty. Poté jej podle potřeby okořeňte a upečte tak, jak máte rádi.
Získáte i lepší chuť
Ale tím výhody mléka ještě nekončí. Maso totiž nejen zkřehčí, ale dodá mu i jemnou sladkost. Chcete vše ještě vylepšit? Pak do něj přidejte třeba česnek, zázvor nebo oblíbené koření – masu tak dodáte zajímavé chuťové podtóny.