Hasič apeluje na Čechy: Kvůli časté chybě v kuchyni vznikají stovky požárů. Stačí přitom málo a předejdete tragédii
I když je znalost toho, jak uhasit požár tuku, zásadní, ještě lepší je zabránit tomu, aby nebezpečný požár vůbec vznikl.
Obsah
V kuchyních po celém světě dochází příliš často k nebezpečné chybě, která každoročně vede ke stovkám požárů, jimž lze předejít: jde o nesprávné zacházení s tukem. Tyto kuchyňské požáry, které běžně vznikají, když oleje nebo tuky dosáhnou při vaření vysokých teplot a vznítí se, se mohou rychle rozšířit, pokud se s nimi správně nezachází. Ovšem navzdory častému výskytu těchto potíží mnoho lidí při jejich hašení panikaří a dopouští se zásadních chyb, které problém často spíše zhoršují, než aby ho řešily, jak píše web BOZPinfo.
Proč je lití vody na požár mastnoty smrtelnou chybou?
Jednou z nejnebezpečnějších a nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí, když čelí požáru tuku, je snaha uhasit ho vodou. Instinkt sáhnout po vodovodním kohoutku a stříkat vodu na plameny je pochopitelný, ale tato činnost může situaci exponenciálně zhoršit.
Zde je důvod: olej a voda se nemíchají. Když vodu chrstnete na oheň z tuku, klesne na dno pánve pod horký olej, protože olej má menší hustotu. Při kontaktu s přehřátým olejem se navíc část z ní okamžitě změní na páru. Tato pára se rychle rozpíná a vrhá hořící kapky oleje do všech směrů, čímž může během několika sekund rozšířit požár po celé kuchyni.
Pochopení požárního trojúhelníku: Teplo, palivo a kyslík
Abyste plně pochopili, jak postupovat při požáru v kuchyni, může vám pomoci pochopení tzv. požárního trojúhelníku – jednoduchého modelu tří prvků potřebných pro hoření: tepla, paliva a kyslíku. V případě požáru tuku je palivem olej v pánvi, teplo pochází ze sporáku a kyslík je volně dostupný ve vzduchu kolem vás. Aby oheň mohl pokračovat v hoření, potřebuje všechny tyto tři složky. Pokud odstraníte pouze jednu z nich, oheň uhasne, jak potvrzuje i web iPrima.
Toto poznání poskytuje klíč k bezpečnému uhašení požáru tuku. Protože je obtížné dostatečně rychle odstranit teplo (plotýnky zůstávají často horké i po vypnutí) a palivo odstranit nelze (protože je již vznícené), je nejúčinnější metodou právě přerušení přívodu kyslíku do ohně.
Bezpečný přístup: Udušení ohně
Nejlepším způsobem, jak se vypořádat s požárem tuku, je zbavit ho kyslíku. Jednou z nejjednodušších a nejbezpečnějších metod je zakrytí hořící pánve kovovou poklicí nebo plechem na pečení. Tím plameny udusíte, protože zablokujete přívod vzduchu. Pokud nemáte po ruce pokličku, můžete k zakrytí ohně použít také vlhkou (ale ne mokrou) kuchyňskou utěrku.
„Je důležité, abyste víko nebo utěrku neodstraňovali příliš brzy, a to ani poté, co plameny zmizí. Olej zůstává extrémně horký a příliš brzké vystavení vzduchu může oheň znovu zažehnout,“ radí ještě dobrovolný hasič Michal N. z Olomouce. A potíže vám v tomto směru může způsobit i sušička na prádlo, jak jsme na webu adbz už také informovali.