Chyby, které mohou pokazit celou várku nakládaček: Použití jemné soli, ponechání konců či přerostlé okurky
Naložené a zavařené okurky jsou klasickou pochutinou v mnoha rodinách. Recept se dědí z generace na generaci, ale i tak je třeba se některých chyb vyvarovat.
Obsah
Zavařování okurek patří mezi obvyklou činnost v mnoha rodinách. Hodí se jako příloha k bezpočtu jídel, ale konzumovat se mohou samozřejmě i jen tak samotné. Jejich příprava však není úplně jednoduchá, proto se během ní může velmi snadno napáchat spousta chyb, které nenávratně poškodí chuť i vzhled naložených okurek.
Ideální velikost okurek k zavařování
Důležitým krokem pro správné zavařování je vhodný výběr okurek. Vždy byste měli dávat přednost okurkám s velkými pupínky a až černými trny. Okurky, na nichž jsou pupínky menší, nebo které jsou dokonce úplně hladké, se k zavařování zkrátka nehodí. Ideální velikost okurek na zavařování je 10–12 centimetrů. Jen ty budou po zavaření správně křupavé.
Základem chuti zavařených okurek je hlavně voda. Sůl přidaná do pramenité vody má zcela jiný účinek než ve vodě z kohoutku. Nejideálnější je používat k solení naložených okurek sůl kamennou. Jen tak zajistíte výjimečnou a dokonalou chuť výsledného produktu. Sůl pro přípravu okurek by v žádném případě neměla být jodizovaná.
Odříznutí špiček i správné nasolení je základ
Před solením by všechny okurky měly být namočeny několik hodin ve studené vodě. Pokud tak učiníte, vaše okurky budou výjimečně křupavé. Odříznutím jejich špičky pak zajistíte důkladnějšího prosolení. Ovšem způsobíte tím i rychlejší měknutí okurky, nedoporučuje se tedy, chystáte-li se okurky skladovat po delší dobu.
Ideálního dochucení naložených okurek dosáhnete přidání obyčejného křenu. Má antibakteriální účinky a také zabraňuje popraskání sklenic. A navíc dodá chuti okurek opravdový šmrnc. Při zavařování pak dbejte na hygienu a opravdu se věnujte čistotě sklenic. I jediná nečistota může způsobit velké a nevratné škody.
Pozor na dobu skladování
Ihned po zavaření nezapomeňte sklenice otočit dnem vzhůru. Vzniklý tlak, který tlačí na víko sklenic, pomůže víčko utěsnit, a dovnitř se tak nedostane ani kapka vzduchu. Hotové produkty pak můžete skladovat maximálně dva roky. Dobrým nápadem je proto každou sklenici nadepsat viditelným štítkem s datem výroby. Použijte k tomu odolné pero, a zabraňte tak následné setření nebo vyblednutí nápisu.