Michellinský fígl mistrovských kuchařů na zkrocení rozpáleného oleje. Konec prskání a mastným kapkám po celé kuchyni
Několik tipů a rad, jak zvládnout nebezpečně prskající rozpálený olej, který po sobě zanechává nepříjemné mastné fleky a také může způsobit nehezké popáleniny.
Mnoho lidí to zná, rozpálíme pánev s olejem či jiným tukem a po přidání čehokoliv, co obsahuje alespoň minimum vody nás čeká nezkrotně prskající rozpálený olej. Ten umí nadělat pěknou paseku v kuchyni, protože všude zanechává mastné a hutné kapičky. Krom toho takový vroucí prskanec umí být i pěkně nepříjemný a bolestivý. Do určité míry se tomu dá zabránit.
Nejjednodušší způsob, jak předejít prskajícímu oleji
Jedním ze základních způsobů, jak zamezit prskající olej, je zamezení smažených pokrmů jako takových. Pečení je jednou z možností, která je vhodná jako náhrada tohoto způsobu přípravy jídla. Je to rovněž mnohem zdravější varianta, jelikož spotřebuje daleko méně oleje, který se do jídla může vsáknout.
Bohužel však není vhodná pro přípravy všech druhů jídla a taky je trošku časově náročnější než běžné smažení. Zůstávají ale další způsoby, jak prskající olej zmírnit.
Osvědčené rady a triky
Jeden z nejosvědčenějších způsobů, je přidání soli do rozpáleného oleje. Lepší je nejdřív nasypat sůl a až poté přilít olej, lze to však i opačně. Sůl totiž zmírňuje prskání vody v oleji a tím tak docílíte vytouženého výsledku. Podobný efekt mají i nakrájená a nasušená kolečka mrkve, nebo taky malý kousek chleba.
V neposlední řadě se jako výborný prostředek na umírnění prskajícího rozpáleného oleje ukázal pečící papír. Ten stačí pouze vyskládat na dno pánvičky, a můžete začít smažit beze strachu.