Rošty v troubě mohou z každého udělat lepšího kuchaře aneb Pravidlo 2 plechů
Rozdílné polohy roštů v troubě velmi ovlivní dobu samotného pečení a výrazně obohatí také chuť pečeného pokrmu. Pokud nevíte, jakou polohu zvolit, řiďte se jednoduchými pravidly.
Možná vás ani nenapadlo, jak je poloha roštu v troubě při pečení důležitá. Váš recept se dá špatnou polohou roštu v troubě pěkně pokazit. Pokrm můžete snadno spálit, nebo naopak zůstane nedopečený. Proto pokud v receptu je informace, na kterém stupni by měl být rošt v troubě, rozhodně byste takovou informaci neměli ignorovat. Pokud v receptu informace není, existuje pár obecných tipů, které vám v rozhodování pomohou.
Poloha roštu v troubě je při pečení důležitá
Na horním stojanu se většinou pečou pokrmy, které potřebujete opéct hlavně na povrchu. Například zapékané těstoviny nebo různé lupínky. Jakmile je totiž trouba předehřátá na požadovanou teplotu, topné těleso na dně trouby se vypíná a zapíná tak, aby se stále udržela rovnoměrná teplota. Mezitím teplo stále stoupá vzhůru. V horní části trouby je tedy nakonec nejtepleji a jídlo se tam opeče opravdu nejrychleji.
Pokud opravdu nevíte, na jaký stupeň rošt v troubě položit, volte zlatou střední cestu. Tím nemůžete nic pokazit. Pro většinu pečení i vaření je střední poloha roštu ideální. Pokrm se peče rovnoměrně všude stejně a nemusíte si tak s ničím lámat hlavu. Toto pravidlo však platí, pokud pečete jen na jednom plechu. Při pečení více plechů v jiné troubě pak existují pravidla úplně jiná.
Pamatujte na pravidla dvou plechů
Pokud pečete dva plechy v jedné troubě, vždy umístěte rošty na horní a spodní třetinu trouby. V polovině pečení pak plechy otočte a mezi sebou vyměňte. Zajistíte tak opravdu rovnoměrné propečení jídla. Tento trik se hodí například při pečení více dávek sušenek nebo cukroví v jedné troubě. Ušetříte tak čas i peníze díky ušetřené elektřině.
Spodní polohu roštu v troubě pak můžete využít, pokud potřebujete opéct pouze spodní stranu potravin. Tato poloha je nejblíž zdroji tepla a vhodná je například pro opečení spodní strany chleba, pečené zeleniny nebo křupavé pizzy. Kůrka ovocného koláče pečená na spodní poloze trouby bude také výjimečně křupavá a chuťově jedinečná.
Pravidla jsou opravdu jednoduchá a je škoda benefity poloh roštu v troubě při vaření a pečení nevyužívat. Recepty můžete najít různé, ale informaci o poloze roštu by měly obsahovat všechny. Je skoro stejně důležitá jako doporučení o vhodné teplotě a délce pečení. Pokud však budete dodržovat doporučené tipy, nemůžete nic pokazit.