Bezchybné uskladnění cibule na zimu. Náležité místo zajistí, že zůstane štiplavá, chutná a plná vitamínů, jako po sklizni
Důležité není jen vypěstovat kvalitní cibuli. Stejně tak podstatné je ji správně uskladňovat, aby vydržela v dobré kondici celou zimu.
Cibule patří k oblíbeným plodinám. Nechybí snad na žádné zahrádce domácích pěstitelů. Důležité však není jen umět cibuli vypěstovat, ale také ji uchovávat ve správných podmínkách, které zaručí, že bude i na konci zimního období stejně chutná, štiplavá a šťavnatá jako na počátku. Pochopitelně je také důležité, aby plodina při uchování nezačala plesnivět, pak by se stala bezcennou.
Než uskladníte cibuli, usušte ji
Když vyndáte cibuli ze záhonu, je důležité ji nejprve pořádně usušit. Skladování bez sušení není možné. Právě důkladné vysušení cibuli ochrání před plesnivěním a hnilobou. Cibule, bez ohledu na to, o jakou se jedná odrůdu, schne nejlépe v přírodních podmínkách. Svažte ji tedy do copů po několika kusech a nechte ji proschnout ideálně při teplotě alespoň 25 stupňů. Není nutné cibuli uklízet pod střechu, pokud vám to počasí dovolí, může schnout přímo na sluníčku venku.
Správně cibuli usušíte vyskládanou na dřevěné desce, případně položenou v bedýnce, kde je však nutné mít jen jednu vrstvu. Vhodné je cibuli při sušení občas obrátit, aby proschla opravdu ze všech stran. Správně usušenou cibuli poznáte tak, že jí začnou šustit listy. Usušenou cibuli pak pečlivě očistěte z každé strany a ořízněte její listy i kořeny. Stačí, když zanecháte asi pět centimetrů dlouhé listy, které zabrání pronikání patogenů dovnitř plodiny.
Třídění musí být pečlivé
Velmi důležitým krokem je také třídění. K uskladnění vám nesmí zůstat ani jeden nahnilý kus. I několik nemocných cibulí by mohlo zapříčinit nakažení celé várky. V průběhu uskladnění cibule kontrolujte a špatné, měkké kusy raději vyhoďte. Myslete také na to, že malé nebo naopak přezrále hlavy dlouho nevydrží. Ideální je proto takové cibule využít do jídla co nejdříve a zpracovávat je jako první. Na uskladnění je nutné také vybrat vhodné prostory. Ty musí splňovat několik nezbytných kritérií.
Skladovat cibuli je vhodné v místě, kde je vlhkost od 50 do 70 % a teplota od 18 do 22 stupňů. Pokud tyto podmínky nedodržíte, cibule pravděpodobně začne dříve rašit nebo hnít. Může také dojít k rozvoji houbových chorob. Pokud občas trochu poklesne teplota, nevadí. Nikdy by však neměla jít pod bod mrazu. Čím nižší teploty, tím déle cibule vydrží. Měsíc či dva ji však můžete bez problémů skladovat také v bytě v běžné pokojové teplotě.
Kde uchováváte cibuli přes zimu?