K dokonalé úrodě šťavnatých a chutných okurek pomůžou kvasnice. Tajný přírodní životabudič profesionálních pěstitelů

Na tuto nenápadnou ingredienci jsme mnozí již téměř zapomněli. Přesto nám může velice účinně pomoci k maximální úrodě.

i Zdroj fotografie: Canva
                   

Křehké a chutné plody okurky seté (Cucumis sativus) patří na našich zahradách k těm nejoblíbenějším a nejčastěji pěstovaným. Přesto však ne vždy mají takové chuťové vlastnosti, jaké bychom si představovali. A co s tím tedy dělat? Soustřeďte se především na správné hnojení. Sázíte-li na hnojiva z obchodů, pak lze doporučit ta s vyšším obsahem dusíku. Ovšem naše babičky si dokázaly poradit i jinak.

Kvasnice jako tajemství bohaté úrody okurek

Pro lidský správně vyvážený jídelníček jsou kvasnice nepostradatelné. Jedná se především o hodnotný zdroj bílkovin, nicméně ve velkém množství obsahují i vitaminy skupiny B – zejména vitamin B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B3 (niacin). Zapomenout nesmíme ani na vyšší obsah chromu. A totéž u nich ocení i rostliny. Živé kvasinky navíc zlepšují strukturu půdy a umožňují jejich kořenům lépe využívat minerály.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Stejné hnojivo lze použít i pro jahody, mrkev a rajčata. A co si tedy připravit? Základ hnojiva tvoří litr teplé vody. V ní rozmíchejte dvě až tři lžičky cukru a samozřejmě také droždí. Pokud používáte sušené, bude vám stačit deset gramů, čerstvého musíte aplikovat desetkrát více. Teď už zbývá jen chvíli počkat, dokud se prospěšné fermentační procesy neaktivují. A jak poznat, že je hotovo?

Sledujte přítomnost pěny, poté hnojivo správně nařeďte

Většinou celý proces netrvá déle než dvě hodiny. S nádobou však během této doby doporučujeme nehýbat, kvasnice to nemají rády. Jakmile se na hladině objeví drobná pěna a bublinky, máte hotovo. Bylo by však chybou začít hnojivo ihned používat. Předtím ho totiž musíte ještě naředit, jinak by mohlo dojít k nenávratnému poškození jemných citlivých kořenů okurek.

iZdroj fotografie: Depositphotos

A jak na to? Řiďte se druhem použitého droždí. Sušené droždí stačí naředit s pěti litry vody, u čerstvého jí musíte dát 2krát více, tedy deset litrů. Použijte nejlépe tu dešťovou, díky své měkkosti je pro rostliny nejlepší. Teprve teď budete mít v konvičce roztok připravený pro přímé použití. Stačí ho k okurkám jednoduše nalít.

Dobře vyživené rostliny si poradí s celou řadou chorob

Správné množství hnojiva poznáte snadno – na jednu průměrně vzrostlou sazenici budete potřebovat asi jeden litr. Zalévejte ke kořenům a snažte se vyhnout kontaktu s listy. A jak často hnojit? Dvakrát za měsíc bohatě stačí. Budete-li tento postup dodržovat, získáte zdravé a odolné okurky, které nebude napadat plíseň šedá, padlí, bakterióza ani obávaná hniloba kořenů.

Další šikovné triky pro pěstování okurek – přehledně a stručně

Pokud by se však u vás přesto vyskytly, doporučujeme rychle zakročit. Skvěle se pro tento účel hodí například soda, ocet, manganistan draselný, amoniak, zelená skalice, dehtové mýdlo nebo třeba oblíbená kyselina boritá. Tu využijete i na mravence. Stačí ji smíchat s uvařeným žloutkem a sledovat, jak se celé mraveniště mění v město duchů. A to doslova.

Zdroj: Garden

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Zobrazit další články