Vypěstovat česnek na balkoně není žádná věda. Nikdy ho ale nezalévejte shora
Pokud milujete tuhle aromatickou zeleninu, zpozorněte. S trochou snahy a malou zahrádkou nebo květináčem na balkoně budete mít česneku vždy dostatek.

Doma vypěstovaný česnek je pokladnicí zdraví – a to doslova. Je plný manganu, vitaminu B6, C, vápníku, draslíku a selenu. „Snižuje krevní tlak, reguluje hladinu cholesterolu, chrání srdce, a pokud ho budete jíst pravidelně, prospěje nejen kuchyni, ale i vašemu zdraví,“ potvrzuje nadšená bylinkářka a naše čtenářka Jitka K. z Humpolce. Redakce navíc zjistila, že vám tahle oblíbená zelenina vyroste prakticky kdekoliv.
Jak začít s domácí výsadbou česneku – krok za krokem
A proč vlastně po česneku vypěstovaném doma sahat častěji než po tom z obchodu? Protože spolu s ním zaručeně dostanete něco čerstvého, voňavého a plného chuti. A určitě uznáte, že to se o většině výpěstků v obchodech říct nedá. Navíc – tohle pěstování není žádná věda, jak vám ukážeme. Nejprve si vezměte hlavičku česneku – měla by být co nejčerstvější, ne nahnilá nebo zvadlá – před tím druhým zvláště varuje web Garden Tech, takový česnek se prý ujímá hůře. Oddělte stroužky a připravte si půdu.

Měla by být měkká, mírně vlhká a dobře odvodněná. Pokud sázíte česnek do květináče, volte ten s hloubkou alespoň 20 cm a s otvory na dně. Stroužky sázejte po jednom, každý alespoň 5 cm hluboko, špičkou (špičatou stranou) nahoru a kořenem dolů. Pamatujte si, že mezi jednotlivými stroužky by měly být rozestupy asi 10 cm, aby měly rostlinky později dostatek prostoru pro růst. A kde můžete česnek pěstovat?
- Ve velkém květináči na balkoně nebo na terase
- Na okenním parapetu, pokud máte dostatek slunce
Zalévání? Ano, ale s citem!
Nikdy česnek nezalévejte seshora – mohl by shnít! A pamatujte si také, že půda by měla být vždy mírně vlhká, nikoliv bahnitá. A kdy je čas sklízet? Podle webu RHS přichází ten správný okamžik ve chvíli, kdy vám hotové rostlinky pěkně vyrostly a mají alespoň 5 nebo 6 zdravých listů. A když ty spodní začnou mírně žloutnout nebo zasychat, je na sklizeň nejvyšší čas. Vidlemi nebo rukou česnek opatrně vyrýpněte z půdy, trochu ho protřepejte a nechte uschnout na vzduchu (na suchém, stinném místě). Uvidíte, že jste lepší ještě nikdy nejedli.
udalosti247.cz
9 h
udalosti247.cz
9 h
udalosti247.cz
10 h
udalosti247.cz
10 h