Mleté maso už nikdy nebude přesušené: Stačí přidat led nebo namočený rohlík
Řada oblíbených jídel české kuchyně stojí a padá na jednom jediném – kvalitním a dobře připraveném mletém mase.

Není mleté jako mleté, to vám potvrdí každá zkušená kuchařka i děda z vesnické zabíjačky. A právě proto vám ukážeme pár fíglů a babských rad, jak si doma udělat takové mňamózní a šťavnaté masíčko, jaké jste ještě nikdy neměli. Jak si naše redakce na vlastní kůži ověřila – rodinka po něm bude vylizovat talíř ještě hodinu po večeři!
Vybíráme maso – jak na to
Na začátku je potřeba sáhnout po správném mase. Zapomeňte na kupované balené mleté polotovary plné vody a kdo ví čeho ještě – s něčím takovým zázraky bohužel neuděláte, i když se budete snažit sebevíc. Nejlepší je namlít si maso doma. A ideálně smíchat dva druhy:
- Vepřové + hovězí – zlatá klasika! Vepřové dá šťávu, hovězí chuť.
- Hovězí + kuřecí nebo krůtí – ideální kombinace pro ty, co chtějí něco lehčího, ale pořád chutného.
Čistě hovězí se skvěle hodí třeba na hamburgery, ale pozor, ať není úplně libové. Maso bez tuku bude vždy suché jako Sahara. Ideálně by mělo mít kolem 15–20 % tuku. „Nejlepší bude z ramene, plecka nebo krku – má tak akorát šlach, tuku i chuti,“ radí řezník Libor N. z Brna.

Šťáva? Ta se musí přidat chytře!
Chcete, aby byly vaše karbanátky nebo maso do hamburgeru šťavnaté, ale zároveň nechcete, aby z nich doslova tekla voda? Zkuste některý z těchto triků:
- Led nebo studená voda – 2–3 lžíce při míchání. Maso se nepřehřeje a zůstane vláčné.
- Namočený rohlík nebo chleba – klasika od babičky! Nesmíte ho však máčet ve vývaru, ale pěkně v mlíčku nebo ve vodě. Díky ní bude maso nadýchané.
- Vejce jsou důležitá na spojení, ale pozor, ať to nepřeženete. Jedno vejce stačí na půl kila masa. Tento poměr doporučují i stránky Cook The Story.
- Máslo, ale zmražené! Ano, čtete dobře – nastrouhejte na hrubém struhadle studené máslo a vmíchejte ho do masa. To je právě ono tajemství, proč jsou některé karbanátky tak famózně jemné a vláčné!
Důležité je i odležení
A ještě jedna důležitá věc – jakmile maso připravíte, nedávejte ho hned smažit. Místo toho ho podle návodu z webu Good Food nechte odpočinout v lednici aspoň půl hodinky, ideálně však hodinu nebo dvě. Koření se krásně rozleží a struktura zpevní. Výsledek pak bude rozhodně stát za to.
udalosti247.cz
4 h
udalosti247.cz
5 h
udalosti247.cz
5 h
udalosti247.cz
5 h