Sušení vlastních bylinek 4 lidovými způsoby: V mikrovlnce nebo troubě, na provázku či plechu
Sušení bylinek je jedním z nejčastějších způsobů jejich konzervace. Zkuste si i vy udělat vlastní zásobu sušených rostlin za pomoci těchto snadných metod.
Obsah
Bylinky v domácnostech mají hned několik využití. Přidávají se do nejrůznějších pokrmů a nápojů a mnoho z nich má navíc léčivé účinky, díky nimž jsou důležitou součástí tradiční medicíny. Nejčastějším způsobem konzervace těchto užitečných rostlin je sušení, které můžete provádět hned několika způsoby.
Stačit bude provázek, nebo plech
Tím nejsnazším způsobem sušení bylinek je jejich zavěšení na místě, které je tmavé a dostatečně vzdušné. Postup je následující:
- Rostliny jemně omyjte pod slabým proudem vody a nechte oschnout.
- Rozdělte je podle druhů (aby si udržely vlastní vůni).
- Svažte je provázkem do malých snopků.
- Zavěste je.
- Po 1–2 týdnech vyzkoušejte, zda je nať suchá (drolí se). Pokud ano, uskladněte je v uzavíratelných sklenicích.
Pokud zrovna nemáte po ruce nůžky a provázek, můžete zkusit i další metodu sušení na vzduchu. Potřebovat k ní budete pouze plech nebo jinou rovnou podložku. Na tu ve vrstvě vysoké nejvíce 3 centimetry rozložte bylinky. Pro sušící proces je opět nejlepší zvolit tmavé a vzdušné místo. Tento způsob se nejvíce hodí pro rostliny s většími lístky.
Trouba funguje stejně dobře
Skvělých výsledků se také dočkáte při sušení v troubě nebo sušičce. Zde ovšem musíte dát pozor na to, abyste zvolili správnou teplotu. Pro nať je vhodných 45 °C a pro kořeny 60 °C. Pokud byste zvolili vyšší hodnoty, mohlo by dojít ke spálení rostlin. U těch nižších hrozí riziko plesnivění. V případě, že sušíte v troubě, plech vždy vyložte pečícím papírem. U sušičky se zase vyvarujte sušení bylinek společně s jinými potravinami (mohlo by dojít k nežádoucími promíchání vůní).
Nejrychlejší to je v mikrovlnce
Sušit můžete i mikrovlnné troubě. Při tomto způsobu je nutné bylinky vložené do mikrovlnky podložit i přikrýt papírovou utěrkou. Spotřebič poté nastavte na maximální výkon po dobu jedné minuty. Pokud by se vám zdálo, že rostliny nejsou dostatečně suché, proces opakujte. Dobu sušení ovšem zkraťte na polovinu, tedy 30 vteřin.
Sušení není jediná možnost
Dalším způsobem konzervace bylinek je jejich zamražení. Oproti sušení má obrovskou výhodu, protože se při něm lépe zachová vůně i chuť. Bylinky nakrájejte na malé kousky, vložte do sáčků a následně do mrazáku. Tato metoda se dá vylepšit tím, že nasekané bylinky umístíte do formičky na led a zalijete olejem.
Která metoda se vám zamlouvá nejvíce?