Vyrobte si doma své vlastní podmáslí
Podmáslí v minulosti vznikalo jako druhotný produkt při výrobě másla, v dnešní době se vyrábí i účelově, neboť má nejen skvělou chuť, která je v porovnání s obyčejným mlékem mnohem lahodnější, ale zároveň přinášíme našemu organismu mnoho zdraví prospěšných látek, které pozitivně působí zejména na střevní mikroflóru, podobně jako jogurt či kefír, neboť se jedná o fermentovaný neboli zakysaný mléčný výrobek.
Dobrá zpráva je, že tento skvělý nápoj si můžete poměrně snadno vyrobit i doma.
Jak si vyrobit podmáslí?
Podmáslí můžete poměrně snadno vyrobit i doma v domácích podmínkách. Nejrychlejším způsobem je vmíchání jedné lžíce čerstvé citronové šťávy nebo bílého octa do hrnku plnotučného mléka. Po rozmíchání nechte směs pět až deset minut odtát při pokojové teplotě. Během této doby dojde k tomu, že kyselina mléko lidově řečeno srazí, mléko jakoby zhoustne a objeví se v něm malé hrudky. Pak už stačí jen směs přecedit a domácí podmáslí je hotovo. Takto vyrobené domácí podmáslí můžete skladovat v ledničce po dobu jednoho až dvou týdnů. Podmáslí můžete nejen pít čerstvé, ale lze ho přidávat také například do těsta na palačinky a lívance, používat ho jako součást marinád na maso, přísadu do bramborové kaše a také k dochucování salátů.
Mléko versus podmáslí
Pojďme si shrnout některé rozdíly mezi klasickým kravským lékem a podmáslím. Zatímco mléko je čerstvý mléčný výrobek, podmáslí je fermentovaný produkt, který se vytváří kultivací a fermentací mléčných výrobků nebo odfiltrováním kapaliny, která je výsledkem stloukání másla. Z tohoto důvodu se tak oba mléčné produkty liší svou chutí i nutričními hodnotami. Podmáslí je z hlediska chuti sladší a jemnější než mléko a má v porovnání s ním nižší obsah tuku a kalorií a naopak vyšší obsah bílkovin, vitamínů, draslíku a vápníku. Vzhledem k obsahu živých kultur je také pro náš organismus mnohem snáze stravitelnější.