Právě kvůli chybám při skladování se snadno kazí a hořknou. Je velká škoda nechat je takto podlehnout, protože jde o vynikající zdroj mastných kyselin, minerálů i vitaminů. Tvrdá skořápka v sobě skrývá skutečný poklad, občas ale jen páchnoucí jádro. S trochou pečlivosti a trpělivosti ale zůstanou vlašské ořechy použitelné po mnoho měsíců. Obvykle je skladujeme přímo ve skořápce, což je po podzimní sklizni to nejpohodlnější řešení. Připravte si tedy místo a nádoby k uložení.
Usušení a volba místa
Nejlepší jsou přepravky nebo síťované pytle. Je ale nesmysl dávat je tam ihned po sesbírání, nejdříve je potřeba je usušit. Můžete je dávat přímo na radiátor, ale nezapínejte ho na nejvyšší teploty. Máte-li zahradu s ořešákem nebo zkrátka ořechy pravidelně, vyplatí se několikapatrová sušička. Vypadá jako válec a všemi patry prochází teplý vzduch. Výhodou je vertikalita a regulovatelnost. Tím pádem vám celý proces nezabere ani moc zbytečného času, ani místa.
Na sbírání si vezměte rukavice, abyste se vyhnuli zabarvení pokožky. Plody totiž dozrávají v zelené slupce, která dle MagazínuPlus pouští nepříjemné hnědé zabarvení. Jde jen obtížně umýt, takže je lepší se mu vyhnout úplně. Finální skladování usušených ořechů je ideální v suchu a temnu, v rozmezí 10–20 stupňů Celsia. Pokud je namelete, dají se v plastovém sáčku dát i do mrazáku. Z vlašských ořechů se také vyrábí olej, který najde využití jak ve vaření, tak i kosmetice.
Skladování a zavařování
Místem pro uložení přepravek či pytlů s ořechy je sklep, podkroví nebo spíž. Pak vám přežijí celou další sezónu a dle Genialne určitě nezplesniví. Ovšem pozor, jakmile najdete jeden plesnivý ve várce, prohlédněte i ty kolem něj. Plíseň se u nich totiž velmi rychle šíří. Jak jsme ale na adbz psali, případná hořká chuť se dá odstranit hned několika způsoby. „Nechávám je v pytlích na verandě a postupně odebírám. Zatím je to spolehlivé,“ podotýká Pavel M. z Kladna.
Vlašský ořech patří mezi jeden z nejčastěji konzumovaných druhů ořechů. Mnoho lidí ale odradí způsob, jak se k němu musí dostat. Pro takové …
více
Vyloupaná jádra se ale dají i zavařit. Ořechy dejte do vymytých a suchých sklenic, pak do trouby předehřáté na 180 stupňů na 3 minuty. Sklenice poté vyndejte, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte samostatně vychladnout. Lze je konzervovat i naložením do medu. V hrnci smíchejte med s ořechy v poměru 1 : 1. Směs zahřívejte, až se med rozpustí. Pak přelijte výsledek do sterilních zavařovaček a uzavřete víčkem.