Chyby při vaření brambor, které dělá naprostá většina lidí. Kvůli nim přichází o živiny a chutnají hůř
Spousta lidí se neustále dopouští stejných pochybení. Výsledkem pak je, že hlízy ztratí vitamíny a minerály, jejichž pravidelná konzumace svědčí lidskému zdraví.
Brambory jsou dost možná vůbec nejoblíbenější přílohou Čechů. Hranolky, bramborová kaše, pečené, zapečené, ve slupce nebo jen úplně obyčejně uvařené ve vodě s kmínem, jsou prostě vynikající. Nemluvě o tom, že jsou zdrojem řady vitamínů a minerálů. V bramborách se nachází zejména vitamíny C a B, ale také draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, sodík nebo jód. Nejenže tedy výborně chutnají, ale jejich konzumace i příznivě působí na lidský organismus.
Nevařte je ve studené vodě
Aby si brambory zachovaly živiny, je důležité je umět správně připravit. Při nesprávném postupu mohou přijít o vitamíny a poznamená to i jejich chuť. Například obyčejné vaření v osolené vodě. Spousta hospodyněk dává nakrájené brambory vařit ve studené vodě. To je ale chyba. Měly by se dávat až do horké a osolené vody, aby si zachovaly vitamíny. Zároveň by se neměly vařit v hrnci s přiklopenou pokličkou.
O cenné vitamíny a minerály brambory při tepelné úpravě nepřijdou, když dodržíte jednoduché pokyny. Krásné nové brambory, na které je radost pohledět, vložte do vroucí vody a vařte 15 až 20 minut na střední teplotě. Staré brambory je lepší nechat ve slupce, která je bohatá na živiny. Pokud je přesto chcete oloupat, snažte se, aby slupka, kterou odstraníte, byla co nejtenčí. Je lepší vynechat škrabku a pokusit se je lehce oškrábat nožem.
Zachovají si vitamíny a minerály
Existuje spousta triků, jak se s bramborami vypořádat, aby zůstaly vitamínovou bombou i po tepelném zpracování, a současně měly vynikající chuť.
Loupání
Snadno a rychle půjdou brambory oloupat, když je vložíte na několik minut do horké, a poté do studené vody. Podobně, jako když potřebujete oloupat rajčata. Brambory můžete také ponechat v osolené studené vodě asi 15–20 minut.
Základ
Aby si brambory při vaření zachovaly co nejvíce vitamínů a živin, dlouho je nevařte. Mějte na paměti základní pravidlo. Minimalizujte čas, teplotu a množství vody.
Kaše
Pokud se rozhodnete udělat kaši, nakrájejte brambory na malé kousky, které se rychleji uvaří. Chuť můžete vylepšit nejen máslem a teplým mlékem nebo smetanou, ale také třeba přidáním cibule.
Koření
Chuť brambor lze vyšperkovat kořením. Nejlepším, které k bramborám skvěle ladí, je kmín a rozmarýn. Nešlápnete vedle, když v přípravě bramborových pokrmů sáhnete také po česneku, tymiánu, pepři, koriandru nebo v případě oblíbeného bramboráku po majoránce.