Someliér prozradil, jak zachovat perfektní chuť vína, i když je láhev otevřená. Platí pro bílé, růžové i červené
Otevřená láhev na stole, hosté už odcházejí a vám se víno už konzumovat nechce. Můžete ale využít pár rad pro zachování jeho chuti.
Ať už jste si po práci vychutnali sklenku vína nebo jen přecenili, kolik vypijí vaši hosté na oslavě, občas dojde k situaci, kdy vám na stole zůstane otevřená láhev dobrého vína. Zbytky skvělého jídla jsou vítány, ale pokud jde o víno, je tomu přesně opačně. Pokud totiž víno neuložíte správně, rychle se jeho obsah mění. Naštěstí, po staletích popíjení hroznového elixíru, existují způsoby, které pomáhají zachovat životnost otevřené láhve.
Vybírejte víno moudře
I když se chuť vína změní, pití vína z otevřené láhve není zdravotním rizikem, protože hladina alkoholu je dostatečně vysoká, aby se nezačaly rozmnožovat nebezpečné mikroorganismy. Ale jen proto, že vám z vína nebude špatně, nemusíte snášet zkaženou chuť. Vína s vyšším obsahem alkoholu však zůstanou čerstvější déle. Dalším faktorem, který je nutné vzít v úvahu je kyselost. Čím je víno kyselejší, tím nižší je pH a bude trvat déle, než se začne kazit.
Největším nepřítelem vína je vzduch. Vyvolává chemické reakce, které mění alkohol na acetaldehyd. Tato chemická látka je výsledkem rozpadu molekul alkoholu jaterními enzymy v našem těle a způsobuje také to, že víno začne chutnat jako ocet. Obvykle zůstane otevřená láhev červeného vína z velké části nezměněna po dobu čtyř až pěti dnů. Bílé a růžové víno si zachovávají svou chuť po dobu dvou až tří dnů.
Jak prodloužit životnost otevřené láhve
Po každém nalití vína je vhodné znovu uzavřít korkem nebo speciální zátkou na víno. Otevřenou a zajištěnou láhev uchovávejte v lednici. A to platí i pro červená vína, která obyčejně v lednici chlazená nejsou. Tato vína před dalším naléváním vytáhněte z lednice dříve a nechejte přibližně půl hodiny při pokojové teplotě. Výborným způsobem, jak zamezit kontakt se vzduchem, je přelít víno do menší nádoby, kterou můžete dobře utěsnit.
Je nutné počítat s tím, že i když provedete všechno správně a prodloužíte tím otevřenému vínu trvanlivost, nebude už tak kvalitní jako při prvním doušku. Jestliže se pokusíte před uložením do lednice z láhve odsát vzduch, odsajete i část aroma. Některá vína jsou přímo nevhodná pro další skladování, protože jsou příliš citlivá při styku se vzduchem a světlem. Vždy je lepší otevřenou láhev dopít a všechny výše uvedené způsoby si ponechat jen pro případ největší potřeby.