I ohřívání klobás a párků má svá pravidla. Podle kuchaře se má na pánvi nejdřív ohřát čistá voda
Klobása je výborná jen tak s chlebem a hořčicí, ale i jako součást různých pokrmů. Je však třeba ji umět správně připravit, metod je přitom více.
Klobásy jsou jedním z těch jídel, která člověka dokážou potrápit. Přes léto je často připravuju na grilu, ale stává se, že jsou zvenku příliš opálené a zároveň uvnitř stále syrové. Stejná situace může nastat při přípravě na pánvi. Řekl jsem si, že určitě nejsem jediný se stejným problémem, proto jsem trochu zapátral. A zdá se, že existuje více způsobů, jak dosáhnout dokonalé chuti a textury klobás bez složitých kroků.
Klasické vaření a příprava v troubě
Můj známý Adam, který pracuje jako kuchař, mi poradil se slovy: „Dělám takhle klobásy už 20 let a nikdy se nikdo nezlobil, takže si troufám říct, že je vařit umím.“ Jeho postup je jasný – nejprve ohřejte vodu v pánvi či hrnci na teplotu 75 stupňů a teprve poté vložte klobásy. Stejný postup platí i pro párky. Během vaření by teplota vody měla zůstat mezi 72 a 75 stupni. Klobásy by měly být ponechány ve vodě, dokud se nezahřejí na teplotu 60 stupňů. Budou tak dostatečně prohřáté, ale neprasknou a nevysuší se.
Klobásy se dají připravovat i dalšími způsoby, například opečením v troubě. V tomto případě doporučuje web BBC Good Food rozehřát troubu na 190 °C (170 °C v případě horkovzdušné trouby), klobásky jemně potřít tukem a poté péct přibližně 25 minut, dokud nejsou z vnější strany hezky opečené. Je potřeba je také několikrát během přípravy pootočit.
Metoda ohřátí a opékání
Web Bon Appétit doporučuje jako ideální pro přípravu klobás či párků dvoustupňovou metodu, která zahrnuje ohřátí ve vodě a následné opékání. Klobásy dejte do hrnce a zalijte je studenou vodou tak, aby byly právě pokryté. Postavte hrnec na sporák a zahřívejte na středním ohni. Ohřívejte, dokud voda nezačne lehce probublávat (neměla by vyloženě vařit), což by mělo trvat asi 6–8 minut. Poté vypněte sporák a vyjměte klobásy z hrnce.
Nyní klobásy můžete dále upravit na pánvi. Rozkrojte je na půlky, kolečka nebo kousky, podle vašich preferencí. Rozehřejte pánev s trochou oleje na vysokou teplotu a opékejte klobásy, dokud nezískají požadovanou barvu a křupavost. Tímto způsobem se zaručí, že klobásy budou vevnitř uvařené a měkké, zároveň však křupavé zvenku. Samozřejmě je důležité uzeniny také správně skladovat, o čemž jsme na adbz již v minulosti psali. Jedině tak se zachová jejich chuť i vůně.