Nejlepší vánoční perníčky vydrží přes celé svátky vláčné a nadýchané, bez tvrdnutí. Klíčem je správné vychlazení těsta

Pravé Vánoce si málokdo umí představit bez pečených perníčků různých tvarů a velikostí. Problémem ale často bývá, že rychle ztvrdnou a nejsou na Štědrý den vůbec dobré.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Co by to bylo za Štědrý den, kdybyste při něm nemohli ujídat měkoučké a chutné pečené perníčky? Jenomže k tomu je potřeba je umět správně upéct, není to jen tak. Naštěstí jsou zde různé triky, které vám zaručí, že vaše cukroví tento rok rozhodně tvrdé nebude. Jen si tento recept sami vyzkoušejte.

Ingredience a postup přípravy perníčků

Na ty nejlepší perníčky budete potřebovat:

  • Dvě stě padesát gramů ztuženého tuku
  • Sto padesát gramů kvalitního medu
  • Sto mililitrů vody
  • Dvě vejce
  • Dvě čajové lžičky mleté skořice
  • Tříčtvrteční balení prášku do perníku
  • Dvě čajové lžičky mletého hřebíčku
  • Dvě čajové lžičky jedlé sody
  • Šest set gramů hladké mouky
  • Dvě stě gramů cukru moučky
  • Hrnec
  • Vykrajovátka na cukroví
  • Dřevěný váleček
  • Pečící papír
  • Plech

Začněte tím, že do hrnce umístíte tuk, cukr, vodu, med a řádně promícháte. Rozehřejete sporák a vše na něm necháte dohromady rozpustit, následně vychladnout. Jakmile bude vzniklá směs vlažná, vezměte si misku, do které nasypete mouku a do té těsto pomalu vlívejte a zapracovávejte rukama. Vzniklá hmota bude spíše tekutá, nemusíte se toho ovšem lekat, těsto dejte na noc do lednice a ono tam ztuhne.

Pochutná si na nich celá rodina

Pokud nemáte čas celou noc a nebo chcete začít péct hned z rána, tak se ujistěte, aby se těsto chladilo alespoň deset hodin vkuse. Je dobré těsto tvořit z přísad, které mají pokojovou teplotu, například ztužený tuk by neměl být používaný, pokud jste jej teprve vytáhli z lednice. Jakmile tedy těsto bude ztuhlé, posypejte pracovní desku trochou mouky, to samé udělejte i s válečkem a těsto rozválejte tak, aby vám vyhovovalo na vykrajování.

Vezměte si formičky a opatrně vykrojené kousky přendávejte na plech vyložený pečícím papírem. Troubu si mezitím předehřejte na 180 stupňů. Před vložením dovnitř ještě každý kousek perníčku potřete směsí z vaječného žloutku a mléka. Nyní se musíte ujistit, že perníčky v troubě nezůstanou déle, než sedm až osm minut. To je hlavní klíč k tomu, aby nebyly ztuhlé. Po vytáhnutí je nechejte řádně vychladnout a následně je skladujte v krabici na chladném místě, třeba na balkóně. Dobrou chuť!

Jakým způsobem pečete perníčky vy?

Zdroj: Better Homes & Gardens

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Nela Maloňková
Autor článku

Nela Maloňková

Jsem kreativní redaktorka, která se vášnivě zabývá architekturou, designem i zahradou. S otevřeným srdcem prozkoumávám nekonečné inspirace a trendy, které tyto oblasti nabízejí. Mé bohaté zkušenosti mě vedou k přinášení svěžích a praktických nápadů do každého článku, který píši. Společně objevujeme harmonii mezi estetikou a funkčností, aby každý čtenář našel krásu ve svém životním prostoru.

Zobrazit další články