Tajemství křehkého lineckého cukroví tkví v přípravě těsta. Klíčový moment je přidání másla, vyhněte se základní chybě

Za chvíli jsou tu Vánoce a to znamená, že hodně žen se pouští do pečení různých druhů cukroví. A zrovna linecké miluje snad každý.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Linecké cukroví je taková sváteční klasika, bez které si hodně lidí nedokáže představit Vánoce. Ale to neznamená, že pouze v tuto dobu ho musíte péct. Určitě jím potěšíte návštěvu nebo se skvěle hodí na jakoukoli oslavu. Je vyrobené z jemného másla a plněné jakoukoliv marmeládou. Není divu že patří mezi nejoblíbenější druh cukroví.

Co budete potřebovat

Někdo do lineckého přidává ořechy, ale dnes to bude recept z mouky a másla. Abyste získali to nejlepší cukroví, budete potřebovat křehké máslové těsto, které rozválíte na tenko. Jaké jsou tedy ingredience:

  • 200 g studeného másla
  • 315 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • žloutek
  • vanilku
  • jakýkoliv džem
iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak udělat nejlepší těsto

Nejprve smíchejte všechny sypké potraviny a do nich přidejte vychlazené máslo. Zapněte kuchyňský robot a postupně přidávejte moučkový cukr. Směs míchejte tak dlouho, dokud z ní nebude drobivé těsto. Poté přidejte vanilku a žloutek a opět pořádně promíchejte. Pokud se vám bude těsto zdát příliš suché, můžete do něj přidat trošku vody.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Teď už jen vykrajování

Těsto si dejte alespoň na hodinu vychladnout do lednice. Poté ho dejte na linku, kterou si před tím poprašte moukou. Předehřejte si troubu na 175 stupňů a vyválejte si těsto na tenký plát. Nyní už jen začněte vykrajovat, je úplně jedno, jakou formičku použijete. Linecké cukroví je známo tím, že má uprostřed kolečko, nebo nějaký jiný tvar, aby byla vidět marmeláda. Takže do poloviny vykrojených tvarů ještě udělejte ještě formičkou například malou hvězdičku.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Takové formičky jsou k dostání v mnoha obchodech, případně jednoduše použijte vykrajovátka dvě. Po upečení nechte vychladnout a poté tu horní část s dírkou uprostřed posypte moučkovým cukrem. Teď už jen začněte potírat libovolnou marmeládou a slepujte s vrchní částí.

Jaké je vaše nejoblíbenější vánoční cukroví?

Zdroj: Prettysimplesweet

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články