Neomezené množství běžně kupovaného ovoce a zeleniny zvládne doma vypěstovat každý. Ušetřete jednou provždy a vyvarujte se chemickým postřikům
Kolem pěstování zeleniny a ovoce ze semínek koupených v supermarketu je spousta otázek. Je to bezpečné? Je to kvalitní? Je to zdravé? Ano, ale záleží na druhu zvolených potravin.
Obsah
Ovoce a zelenina vystavená v supermarketu vypadá lákavě, hraje všemi barvami, všechny kousky jsou si na chlup podobné a tvarově dokonalé. Takové plody by chtěl na své zahradě sbírat každý. Některé druhy jsou ale pro pěstování nevhodné kvůli postřikům a chemickému ošetření, jiné by neplodily, další jsou spíše sázkou do loterie. Někdy vyrostou a jejich plody jsou chutné, jindy ani nevyraší.
Melouny, dýně a cukety mají dost podmínek
Dýně a cukety rostou v našich podmínkách bez větších problémů, ale příliš chladné počasí a teploty pod dlouhodobým průměrem pro dané období jim nesvědčí a nedovoluje jim dostatečně růst. U melounů je tento trend ještě markantnější a bez tepla, na které jsou zvyklé ze svého původního prostředí, je vypěstovat nelze.
Jablka a hrušky pouze na pohled
Jablka a hrušky jsou pro naše klimatické pásmo typické a je velkým překvapením, že s jejich vypěstováním ze semínek ze supermarketu může být potíž. Strom vyroste a časem se objeví i ovoce a plody budou lákat k ochutnání. Bohužel nejsou chutné k jídlu. Pokusy o pěstování jsou tak předem prohrané a veškerá snaha jen ztráta času.
Avokádo si dává na čas
Avokádo sice působí exoticky a do jídelníčku se dostává pomalu, ale je možné si ho poměrně snadno vypěstovat i doma. Příjemným bonusem je, že hruškovec přelahodný neboli avokádovník je nenáročný na péči a stálezelený a hezký strom. Na začátku stačí napíchnout pecku na parátko a nechat pracovat. Cesta ke vzrostlému a plodícímu stromu ale může trvat i patnáct let.
Zelená má zelenou
Čtveřice, kterou je možné bez obav pěstovat i na vlastní zahradě – cibule, česnek, řapíkatý celer a všechny druhy salátů. Zeleným druhům zeleniny se daří, jsou nenáročné, nevyžadují speciální péči ani hnojiva. Vyrostou v řádu několika málo týdnů a jejich chuť je osvěžující a lehká. Mají jen vyšší nároky na zálivku kvůli vysokému podílu vody.
Brambory jsou bez šance
Brambory představují základní surovinu a nechybí na téměř žádné zahradě. Vypěstovat si je z dovážených kousků, které jsou běžně k dostání v supermarketech, ale nejde. Jsou totiž ošetřeny tak, aby se během přepravy zabránilo klíčení. Bio brambory jsou na tom o něco lépe, ale stoprocentní jistota u nich neexistuje. Sadba by vždycky měla pocházet z dobře známého zdroje.