Jediná správná cesta uchování brambor v bytě či domě, aby zůstaly čerstvé po celý rok
Brambory jsou zdrojem důležitých látek pro tělo. Proto bychom měli umět je dobře skladovat. Není to nic těžkého, stačí dodržet pár pravidel.
Brambory se těší velké oblibě v českých domácnostech. Jsou poměrně častou přílohou a způsobů, jak je připravit, je opravdu hodně. Někdy ale může dělat problém jejich skladování. Ne každý má k dispozici velký rodinný dům a sklep. I přesto se najdou možnosti, jak brambory skladovat, i když to zřejmě nebude moci být nějaké extrémní množství. Podívejte se, jak se postarat o brambory syrové ale i vařené, případně jen oloupané.
Syrové brambory vyžadují především tmu
Skladování brambor má svá pravidla. Jestliže si koupíte klasické balení někde v obchodním domě, je potřeba této skvělé pochutině dopřát především tmu. V podstatě není nic důležitějšího. Brambory tmu potřebují, a pokud ji nemají, začnou zelenat a sesychat. Roli také hraje vlhkost. Pokud bydlíte v bytě, je vhodné najít adekvátní místo, kde nebude příliš vysoká teplota a bude tam tma. Ideálním místem může být balkon, ale musíte dát pozor na mráz.
Pokud by brambory přešly mrazem, již pravděpodobně nebudou ke konzumaci. V bytě je tedy ideálním řešením balkon a nějaká nádoba, do které se nedostane světlo, případně je možné zřídit nějakou skříňku, něco jako špajz, a tam brambory umístit. V případě rodinného domu je věc o poznání jednodušší. Opět je potřeba ve sklepě zajistit stejné podmínky, tedy dodržet tmu a vhodnou teplotu.
Když jsou brambory oloupané nebo uvařené
I v tomto případě lze brambory vhodně skladovat. Brambory bez slupky vám dlouho nevydrží, protože pouští škrob a do druhého dne zčernají. Je možné je namočit do vody tak, aby byly úplně ponořené a poté celý hrnec dát do ledničky. Takto lze postupovat třeba v případě, že si chcete připravit práci dopředu. Dávejte si ale pozor na teplotu v lednici, aby nebyla příliš nízká. Nevýhodou je potom už jen to, že vám v lednici zaberou poměrně hodně místa.
Vařené brambory jednoduše uchováte v ledničce a vydrží vám tam i pár dní. Je ale pravdou, že už nebudou vypadat tak čerstvě, jako v den přípravy. Tomu zabráníte tím, že si připravíte tuto pochutinu opečenou. Základními zásadami je tedy tma a chlad, nikoliv mráz. Není také vhodné kupovat brambory na delší dobu dopředu, pokud k tomu nemáte vhodné prostory.