Chléb vydrží čerstvý i 8 měsíců, když ho zmrazíte. Nesmíte ale udělat tu samou chybu, které se dopouští snad všichni
Zamrazování chleba je celkem běžná věc. Ovšem i zde lze lehce chybovat a po rozmrazení pečivo nebude tak dobré. Poradíme, jak to udělat správně.
Každý konzument pečiva už se pravděpodobně setkal se situací, kdy musel vyhodit starý kus chleba, protože už nebyl dostatečně čerstvý. Takové plýtvání dovede pořádně naštvat, ale naštěstí existuje způsob, díky kterému už to nikdy nebudete muset dělat. Je potřeba udělat jedinou věc, a to správně používat váš mrazák. Zdá se to velmi jednoduché, ale má to svá pravidla.
Správné zamrazování chleba
Nejspíše už jste někdy zkoušeli zamrazit chleba, a tak si možná nyní klepete na čelo. Avšak i v tomto se můžete dopustit hned několika chyb. Pečivo totiž obvykle končí v mrazáku v obalu, ve kterém jste ho koupili, nebo v normálních igelitových sáčcích. Jenže právě kvůli tomu se chléb pomačká a následně již není moc chutný.
Nyní už víte, jak chléb rozhodně nezamrazovat. Je tedy na čase se naučit, jak naopak zachovat nejlepší chuť a konzistenci pečiva. Nejprve byste měli chléb nakrájet, a to nejpozději do 24 hodin od nákupu. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, zajděte ráno do pekárny a hned po návratu domů ho rozkrojte napůl.
Je to opravdu velmi jednoduché
Nyní vyndejte nějaký velký plech, na který položte kus pečicího papíru, a rozprostřete na něho nakrájené chleby v řadě. Nemusíte to ničím zakrývat, takto to vložte do mrazáku. Chléb tam nechte, dokud nebude úplně zmrzlý. Jakmile bude tvrdý, vložte ho do mrazícího sáčku. Z něho vytlačte co největší množství vzduchu, dobře uzavřete a dejte do mrazáku.
Jakmile budete mít příště chuť na chleba, jednoduše vyndejte jeden sáček z mrazáku a pečivo nechte rozpustit. Samozřejmě nejlepší chuť bude mít, když ho necháte rozmrznout někde na lince, ale pokud spěcháte, můžete ho dát do mikrovlnky. Tvrdý chleba vás už nikdy trápit nebude.