Domácí vláčný chléb s křupavou kůrkou zvládne v pohodlí domova upéct i úplný začátečník. Klíčovým krokem je příprava kvásku

Domácí pečení chleba je snadnější, než se zdá. Vyzkoušejte to na vlastní kůži podle našeho jednoduchého receptu.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Domácí chléb je velká lahůdka. Křupavá kůrka, vůně po celé kuchyni, skvělé složení pečiva a pocit, že jste to dokázali vy sami. Není nutné mít k pečení chleba nějaké speciální náčiní, ingredience nebo programy v troubě. Je to totiž mnohem jednodušší, než se na první pohled zdá.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jednou zkrátka přijde den, kdy se upečení domácího chleba stane nutností. Své o tom jistě ví mnoho lidí v uzavřených domácnostech. Je jedno, zda žijete na samotě u lesa, nebo jste nemocní či máte nařízenou karanténu. Jakékoliv uvěznění doma a nemožnost si dojít nakoupit ve chvíli, kdy je to potřeba, vás donutí si něco vyrobit sám. A pečivo je právě jednou z těch věcí, které si v domácích podmínkách přichystáte snadno. 

Nebojte se toho, většinu přísad máte stále doma 

Mnoho lidí si představuje, že musíte mít speciální přísady k tomu, abyste dosáhli stejných výsledků, jako je tomu při přípravě chleba v pekárně. Vůbec se toho ale nemusíte bát. Zvládne to i laik, a dokonce i někdo, kdo se obvykle kuchyni vyhýbá obloukem. Stačí se odhodlat a držet se postupu. Přinášíme vám recept, který je velmi jednoduchý. Chlebem pak ohromíte a nasytíte celou rodinu. A to za vyzkoušení stojí.  

Jak na výrobu chleba 

V prvé řadě si musíte opatřit veškeré ingredienci. Pěkně si je všechny připravte k ruce. Není totiž nic horšího než s rukama od těsta přilévat vodu nebo přisypávat mouku. Pak je všechno ulepené a špinavé. Lepší je si vše nachystat a pak už jen míchat.

iZdroj fotografie: Pixabay

Nejprve je nutné zajistit si droždí, chlebové těsto totiž kyne. Tady máte hned několik možností. Kvásek seženete buď u známých, nebo si ho můžete od někoho zakoupit. Kvásek se chová organicky, je tedy třeba ho tzv. přiživovat a starat se o něj, ale pak z něj budete mít luxusní výrobky. Můžete si však jednoduše vyrobit i kvásek z droždí, a to buď ze sušeného, nebo z kostky.  

  • Kvásek vyrobíte tak, že kostku droždí smícháte s ¾ hrnku teplejší vody. Rozmícháte ½ šálku mléka, 2 lžíce cukru a másla a 1 lžičku soli. Vše prohřejete na sporáku do doby, než se máslo rozpustí. Tuto směs poté opatrně spojíte s kváskem a zapracujete 2 a ½ hrnku mouky (hladké nebo špaldové). Následně vše vložíte do mísy, přikryjte a necháte přes noc v lednici.
  • Druhý den těsto vyjměte z lednice a nechte ho ještě 30 minut odpočinout a zteplat na pokojovou teplotu. Poté ho zpracujte do bochníku a nechte další hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
  • Předehřejte troubu na 200 °C. Bochník na plechu jemně podélně nařízněte. Povrch můžete nastříhat i nůžkami nebo na něj můžete nožem nakreslit nějaký obrazec – fantazii se meze nekladou. Poté si připravte sklenici vody. A nyní pozor, přichází nejdůležitější část. Troubu otevřete, rychle vložte bochník a na spod trouby vylijte vodu a ihned ji zavřete. Tím vytvoříte páru, a kůrka pak bude křupavá a vláčná.
  • Pečte cca 25 minut do zlatova. Hlídejte ho, každá trouba totiž peče jinak.

Zdroj: Better Homes & Gardens

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Zobrazit další články