Tři problémy s trávníkem, které však není třeba řešit
Tři zcela běžné problémy s trávníkem, které však ve skutečnosti není třeba řešit. Pokud se smíříte s malou nedokonalostí, uděláte velký krok k dosažení zelenějšího trávníku.
Odborné rady pro údržbu trávníku se za posledních několik let několikrát změnily a posunuly se směrem k ekologičtějším praktikám. Ty spočívají v tom, že necháte přírodě volnou ruku a sami se přespříliš neangažujete. Týká se to i tří běžných „problémů“ s trávníkem, které však ve skutečnosti žádným velkým problémem nejsou. Takže jejich úplně nejvhodnějším řešením je nedělat nic jiného, než změnit své vlastní myšlení.
Přehodnoťte roli jetele
Spíše než vést s jetelem nekončící válku pomocí herbicidů, je lepší přijmout fakt, že jetel může být ve skutečnosti atraktivní a užitečnou součástí zdravých trávníků. Pokud jste se ho někdy pokusili zbavit, víte, jak rychle roste, a to dokonce i ve špatné půdě. Jedná se o luštěninu, která má schopnost zachycovat dusík ze vzduchu a ukládat jej do země a v podstatě se tak sama hnojit.
Pokud necháte jetel svobodně růst, tato rostlina dobře odolná vůči chorobám na jaře pokryje trávník malými bílými květy a pomůže tak nakrmit včely a další opylovače. Dalším bonusem, který vám jetel přinese, je to, že ho nebudete muset sekat tak často jako samotnou trávu, protože jde o nízko rostoucí rostlinu. Sekačku tak budete potřebovat jen možná jednou nebo dvakrát za vegetační období. Jetel vám na trávníku prostě udrží pořádek.
Zbytečná práce s pytlováním posečené trávy
Je častým omylem majitelů zelených trávníků, že si představují dobře udržovanou trávu jako zcela zbavenou zbytků po sekání. S pytlováním je ale spousta zbytečné práce a navíc také zvětšuje objem komunálního odpadu. Přitom posekané zbytky trávy ponechané tam, kam dopadnou, pomohou trávníku zůstat zdravější. Je to proto, že se rozkládají a zúrodňují půdu a navíc pomáhají ochránit kořeny trávy tím, že udržují půdu vlhkou a stíní ji před slunečními paprsky.
Uzavřete mír s pampeliškami
Měli byste přestat považovat pampelišky za plevel. Jejich žluté květy jsou především první jarní zastávkou pro mnoho druhů včel a dalších opylovačů. Pampelišky jsou zdravé i pro člověka, je to opravdová superpotravina. Jsou nabité beta-karotenem, vitamínem C, železem, zinkem, vápníkem a mají více bílkovin než špenát. Čaj z kořene bojuje proti stafylokokovým infekcím, podporuje funkci jater a vyrovnává metabolismus. Bylinkáři označují pampelišku za diuretikum a vědci nyní zkoumají teorii, že pomáhá v boji proti rakovině tlustého střeva.