Jak oloupat pomeranč za pár vteřin, aby na měsíčcích nezbyl ani sebemenší kousek slupky a všechna šťáva zůstala uvnitř
Loupání pomeranče holýma rukama je obvykle dost obtížné. Navíc šťáva z něj se při tom, jak s ním bojujeme, dostane úplně všude. Zkuste tyto triky, abyste se tomuto vyhnuli.
Obsah
Pomeranče jsou velice zdravé. Jsou vydatným zdrojem vitaminu C, který podporuje naši imunitu. Avšak od jeho konzumace může občas odrazovat zdlouhavé zbavování se slupky. Často to jde totiž dost těžko. Jeho šťávu pak máte úplně všude, jak na rukách a oblečení tak i sem tam dostříkne až do oka. Přitom známe metody loupání, při kterých se nic takového stát nemusí a toto chutné ovoce bude připraveno ke konzumaci cobydup.
Zkuste loupat s pomocí ostrého nože
Postačí, když si vezmete i menší nožík. Hlavní je ostrá špička. Tu vsuňte na horní straně pomeranče pod slupku a odřízněte ji. Dále zbytek slupky odstraníte tak, že pomerančem budete otáčet. Tím se postupně zbavíte veškeré nežádoucí kůry.
Takto vám oloupání zabere jenom chvilinku. Dbejte na to, abyste nůž měli natočen čepelí k sobě a pomerančem otáčeli směrem od sebe. Tím se vám ho podaří krásně a hlavně rychle oloupat. Slupka by při tom měla zůstat v celku. S trochou tréningu se to rychle naučíte.
Na loupáním pomeranče poslouží i lžíce
Dalším tipem je použít lžíci. Začnete tím, že pomeranč položíte na rovnou plochu a dlaní ho po ní poválíte. To zajistí snadnější odstranění slupky, protože se oddělí od dužiny. Poté nožem uděláte zářez do kůry. Je třeba proříznout pouze slupku nikoli pomeranč.
Teď přijde na řadu lžíce. Vsuňte ji do vytvořené pukliny pod slupku. Potom s ní začněte pohybovat jedním směrem. Po chvilce byste měli být hotovi. Tímto způsobem zbavíte pomeranč kůry nejen rychle, ale navíc z něj nevyteče ani vystříkne jediná kapka šťávy.
Nejrychlejší a nejefektivnější metoda
Tato super rychlá metoda spočívá pouze ve třech správně vedených řezech. Zní to snadno že? Je to vůbec ten nejrychlejší způsob ze všech. Vezmete opět nějaký ostrý nožík a odříznete z pomeranče lupky jak na vrchní tak spodní části. Pak už zbývá jen poslední řez.
Ten povedete odshora dolů. Teď jen stačí pomeranč rozbalit jako harmoniku. Jednotlivé měsíčky z kůry pak již snadno vyloupnete. S trochou cviku, když se to naučíte tímto způsobem, zabere vám loupání tohoto ovoce na nejvýš pár sekund.
Využijte ještě slupku a provoňte si celý byt
Toto je další způsob, jak pomeranč rychle zbavit kůry. Navíc získáte i krásnou, originální a vonnou dekoraci. Oloupání proběhne tak, že ovoce naříznete po obvodu, aby nebyla narušena dužina jen slupka. Dále do tohoto otvoru postupně po celé délce vkládáte lžíci.
S jejíž pomocí kůru uvolníte od dužiny. Pak byste měli už snadno obě části slupky sejmout. Avšak rozhodně je ještě nevyhazujte. Do horní poloviny můžete jakýmkoli vykrajovátkem udělat otvor. Nakonec už jen vložíte svíčku dovnitř a zapálíte. Nejen, že to bude vypadat velice efektně, ale také vám svícen i krásné provoní celý byt.