Nádobí s nepřilnavým povrchem má slabiny. Při vysoké teplotě se teflon stává nebezpečným
Dlouhodobé vystavení nádobí s teflonovým povrchem vysokým teplotám může zaútočit na zdraví. Když se nadýcháte toxických výparů, cítíte příznaky, jako kdyby na vás lezla chřipka.
Najít domácnost, ve které se nenajde ani jedna pánev s nepřilnavým povrchem, není hračka. Zejména teflonové nádobí je totiž velmi oblíbené a rozšířené navzdory tomu, že tento materiál má problematické vlastnosti. Teflon neboli polytetrafluorethylen je polymer vyráběný z fluoridů a uhlovodíků. Při vysokém zahřívání může uvolňovat toxické látky, které mají škodlivý vliv na lidské zdraví i pro životní prostředí.
Příznaky jsou podobné jako u chřipky
Pokud se pánve nebo nádobí zahřeje nad 260 stupňů Celsia, začnou se rozkládat nepřilnavé povrchy na bázi polytetrafluorethylenu. Jakmile dojde k zahřátí nad 350 stupňů Celsia, začnou unikat nebezpečné výpary. Když se jich člověk nadýchá, má příznaky podobné začínající chřipce. Trpí bolestmi hlavy, kloubů a svalů, které doprovází zvýšená teplota. Po pár dnech většinou odezní.
Pravdou ale je, že při běžném vaření v domácnosti se nestává často, že by lidé rozpalovali pánvičku na teploty přesahující 250 stupňů Celsia. O možnou škodlivost nepřilnavého povrchu se zajímali i čínští vědci. Vědecký experiment, který provedli postgraduální chemici na Pekingské zemědělské univerzitě, měl za cíl zjistit, při jaké teplotě se teflonové nádobí může stát toxickým.
Pánev vás upozorní, že je rozehřátá
V rámci experimentu se zabývali zejména úbytkem hmotnosti testovaného materiálu. Před zahřátím odborníci teflonové nádobí zvážili. Pokud by v průběhu času ztrácelo na váze, znamenalo by to, že se nepřilnavý povlak ničí. Když teflonovou pánev zahřáli na 260 stupňů, její váha se nezměnila. Jenže při vystavení teplotě 350 stupňů Celsia se hmotnost teflonu snížila asi o 0,05 gramu.
Jejich závěr byl jednoznačný. Látky, které se vlivem velmi vysoké teploty rozložily, jsou pro člověka škodlivé. Pokud je jim vystavený dlouhodobě a často, mohou vyvolat dokonce i plicní edém. Většina výrobců tohoto nádobí už na přebalech varuje před nebezpečným přehříváním. Spousta pánví už má takzvané termospoty, které při správném rozehřátí změní barvu a upozorní uživatele, že teplotu plotýnky může snížit.