Vylepšený trojobal a jak na nejlepší křupavost řízků: Přidat můžete papriku nebo lžičku hořčice
Křupavé řízky jsou majstrštykem každé zkušené hospodyňky. A opravdu toho nepotřebují nijak moc.
Obsah článku
Pokud jde o obalované řízky, mám za to, že dosáhnout dokonalé křupavosti je umění. Základem této kulinářské speciality je klasický „trojobal“ neboli třífázová technika obalování – mouka, vejce a strouhanka. Přesto však výsledek mnohdy nekřupe tak, jak bych ráda.
Mouka – základ křupavosti
Začněte se suchým, čistým povrchem řízku – jedině tak se na něm mouka správně uchytí. Stačí ta obyčejná hladká, ale pokud chcete řízkům vylepšit chuť, přimíchejte do ní své oblíbené sušené bylinky nebo koření.
- Paprika pro kouřové aroma.
- Sušené oregano nebo tymián pro aromatický nádech.
- Sušený česnek pro pikantní chuť.
Vejce jako pojivo
Dalším krokem je příprava vejce. O svou zkušenost se s redakcí adbz podělila paní Katka K. z Humpolce. „Jednou jsem do vajíčka přidala lžíci plnotučné hořčice podle tipu na internetu – výsledek byl úžasný!
Nejenže trojobal lépe držel, ale dostal i jemnou pikantní chuť. Od té doby si s vajíčkem vždy hraju. A mám pro vás i malý trik, který mi poradila babička. Do vajíčka je dobré nalít kapku mléka nebo smetany – směs je jemnější a vše lépe drží. Jakmile to jednou vyzkoušíte, nebudete chtít zůstat u klasiky!“
Strouhanka – koruna křupavosti
Do strouhanky přimíchejte strouhaný parmezán, který dodá strouhance křupavost a oříškovou chuť. Nebo její část nahraďte drcenými ořechy – získáte tak bohatou texturu. Nebo do poslední vrstvy přimíchejte sezamová nebo lněná semínka – získáte rustikální krustu s pěknou texturou.
Holandský řízek krok za krokem
Naklepávání masa nemusí zašpinit celou kuchyň
Další zajímavý postřeh k přípravě řízků má redaktor Arman Liew z webu TheBigmansWorld. „Před rozklepáním kuřete zabalte každý řízek do igelitu. Tímto způsobem neriskujete, že se syrová kuřecí šťáva dostane do celé vaší kuchyně! A po usmažení nechte kuře okapat na mřížce na plech. Dávám tomu přednost před papírovými utěrkami, protože mi připadá, že tak řízek zůstává extra křupavý a zároveň se zbaví přebytečného tuku.“
Jak dlouho vydrží hotové řízky
A co udělat se zbytky? Webové stránky ButterYourBiscuit v tom mají jasno: „Zbytky kuřecích řízků skladujte ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 3 dnů.“ Osobně to bohužel ověřeno nemám, u nás nikdy řízky tak dlouho nevydrží.
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
14 m
udalosti247.cz
41 m