Pekařka prozradila své tajemství nadýchaného těsta – s⁠počívá v tom, kdy a jak přidá vejce. Moučníky se tak nikdy nesrazí

Pokud dokola pečete jeden oblíbený dezert, máte už postup v malíčku. Ale občas se stane, že piškot nevyběhne podle vašich představ. Víme, kde je v takovém případě chyba.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pečení bábovek, perníků, bublaniny nebo korpusů na nejrůznější řezy může vypadat jako hračka. Stačí přece jen mouka, vejce, cukr a zvládne to i malé dítě. Jenže ruku na srdce, určitě se vám nejednou stalo, že výsledkem byl piškot tuhý jako beton, spálený na povrchu a syrový uvnitř, propadlý nebo nedopečený. Tajemství nadýchaného těsta není až tak složité. Stačí, když budete správně přidávat jednu z ingrediencí.

Klíčovou ingrediencí jsou vejce

Žádná poctivá buchta se neobejde bez vajec. Jenže ty těstu ubírají na objemu. Existuje ale postup, jak s vejci nakládat, aby těsto po vyndání z trouby zůstalo vláčné, křehké a nadýchané. Nemějte ale vrásky ani z toho, když je do těsta přidáte nesprávně. Je to trochu sázka do loterie a buchta někdy vyjde, jindy ne. Chcete-li mít jistotu, že bude dokonalá, držte se správného postupu, když budete přidávat do těsta vejce.

Přestože se může zdát, že klíčem k nadýchanému těstu jsou kvalitně a správně vyšlehané bílky, není to tak docela pravda. Víc pečlivosti si totiž zaslouží i žloutky. Perfektní piškot, který se bude rozplývat na jazyku, vytvoříte, když je nejdřív vyšleháte s cukrem. Sice vás to na pár minut zdrží, ale výsledek za to bude stát. Vložíte žloutky do mixeru a postupně budete cukr přisypávat, aby vznikla pěna. Mějte trpělivost, bude to trvat přes deset minut.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Postup, jak přidávat vejce do těsta:

  1. Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte do mísy, kde jsou ostatní ingredience, a pomalu směs vymíchejte.
  3. Když máte celistvé těsto, nechte ho odpočívat a vrhněte se na bílky.
  4. Pomalu je ručně nebo s pomocí mixéru vyšlehejte.
  5. Z bílků musí vzniknout nadýchaný sníh.
  6. Jakmile bude sníh hotový, hned ho vmíchejte do těsta.
  7. Zapracovávejte ho postupně, pomalu a ručně.
  8. Nepoužívejte mixér nebo jiný robot, který by vzduchové bublinky ze sněhu vyhnal.
  9. Když budou bílky v těstě dostatečně zapracované, hned ho dejte do formy a vložte do trouby.

Jaký postup dodržujete, abyste měli nadýchaný piškot?

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Potraviny, které přirozeně překonají únavu aneb Energie na celý den a prospěšné látky k tomu
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Rodiče hasili požár domu. Mezitím jejich 2letý chlapeček vběhl do plamenů, aby se pokusil zachránit své štěně
Události247.cz
Události247.cz
Poláci jsou na Čechy už vážně naštvaní: V obchodech mají kvůli nim prázdné regály
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Experimentální zbraň 2. sv. války: Pekelné kolo bylo tak nebezpečné, že raději skončilo už ve fázi testování