Pekařka prozradila své tajemství nadýchaného těsta – s⁠počívá v tom, kdy a jak přidá vejce. Moučníky se tak nikdy nesrazí

Pokud dokola pečete jeden oblíbený dezert, máte už postup v malíčku. Ale občas se stane, že piškot nevyběhne podle vašich představ. Víme, kde je v takovém případě chyba.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pečení bábovek, perníků, bublaniny nebo korpusů na nejrůznější řezy může vypadat jako hračka. Stačí přece jen mouka, vejce, cukr a zvládne to i malé dítě. Jenže ruku na srdce, určitě se vám nejednou stalo, že výsledkem byl piškot tuhý jako beton, spálený na povrchu a syrový uvnitř, propadlý nebo nedopečený. Tajemství nadýchaného těsta není až tak složité. Stačí, když budete správně přidávat jednu z ingrediencí.

Klíčovou ingrediencí jsou vejce

Žádná poctivá buchta se neobejde bez vajec. Jenže ty těstu ubírají na objemu. Existuje ale postup, jak s vejci nakládat, aby těsto po vyndání z trouby zůstalo vláčné, křehké a nadýchané. Nemějte ale vrásky ani z toho, když je do těsta přidáte nesprávně. Je to trochu sázka do loterie a buchta někdy vyjde, jindy ne. Chcete-li mít jistotu, že bude dokonalá, držte se správného postupu, když budete přidávat do těsta vejce.

Přestože se může zdát, že klíčem k nadýchanému těstu jsou kvalitně a správně vyšlehané bílky, není to tak docela pravda. Víc pečlivosti si totiž zaslouží i žloutky. Perfektní piškot, který se bude rozplývat na jazyku, vytvoříte, když je nejdřív vyšleháte s cukrem. Sice vás to na pár minut zdrží, ale výsledek za to bude stát. Vložíte žloutky do mixeru a postupně budete cukr přisypávat, aby vznikla pěna. Mějte trpělivost, bude to trvat přes deset minut.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Postup, jak přidávat vejce do těsta:

  1. Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte do mísy, kde jsou ostatní ingredience, a pomalu směs vymíchejte.
  3. Když máte celistvé těsto, nechte ho odpočívat a vrhněte se na bílky.
  4. Pomalu je ručně nebo s pomocí mixéru vyšlehejte.
  5. Z bílků musí vzniknout nadýchaný sníh.
  6. Jakmile bude sníh hotový, hned ho vmíchejte do těsta.
  7. Zapracovávejte ho postupně, pomalu a ručně.
  8. Nepoužívejte mixér nebo jiný robot, který by vzduchové bublinky ze sněhu vyhnal.
  9. Když budou bílky v těstě dostatečně zapracované, hned ho dejte do formy a vložte do trouby.

Jaký postup dodržujete, abyste měli nadýchaný piškot?

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Zobrazit další články