Sušení hub už nebude zdlouhavá a nudná činnost. Během několika hodin budete mít hotovo i bez speciálních přístrojů, pokud vyzkoušíte sušení v kuchyňské troubě.
Sušené houby patří do základní výbavy domácnosti každé šikovné hospodyňky. Sbírání hříbků v lese je pro mnohé koníčkem, sušení už pak jen nedílnou součástí jejich zpracování. Existuje několik metod, jak správně houby usušit, ale ne každý způsob je vhodný pro všechny druhy hub. Vyberte si právě ten svůj, který vám bude nejvíce vyhovovat.
Nejlépe se suší tvrdé houby
Sbírání hub je v našich krajích oblíbenou kratochvílí v mnoha rodinách. Vášní pro sbírání hub je pohlceno opravdu spoustu lidí, jen zlomek z nich však sdílí také vášeň pro čištění a následné zpracování nasbíraných pokladů. Houby je důležité správně uchovávat a také poté připravovat. Pro dlouhodobé skladování je vhodné je usušit. Naštěstí jsou dnes dostupné vymoženosti, díky kterým se už z procesu sušení nestává noční můra všech houbařů.
Nejlépe se suší houby, které jsou tvrdé, neokousané a nenavlhlé od deště. Jejich konzistence je neporušená a celistvá. Takové houby můžete jednoduše nakrájet na plátky a vložit je do sušičky, která je přímo k tomuto účelu vyrobená. Houby budete mít suché během několika desítek minut a mine vás i pověstný odér sušených hub, který se často line v celé domácnosti a pro někoho může být velmi obtěžující.
Se začátkem podzimu se lesem začnou potulovat nadšení houbaři s košíky, lačnící po co největším úlovku. Stačí ale jedna špatná houba a je za…
více
V některých moderních sušičkách bývá vestavěný počítač, který podle vlhkosti sám reguluje teplotu a přívod vzduchu. Takové sušení bývá bez komplikací a sušičku pak můžete ponechat i rozumnou dobu bez dozoru. Druhou možností je sušení hub v troubě. Je to varianta poněkud komplikovanější, ale v závěru vám zajistí úplně stejné výsledky jako sušička k tomu určená.
Sušení v troubě není jen tak
Při sušení v troubě musíte pamatovat na několik důležitých pravidel. Dvířka trouby by měla být vždy mírně pootevřená, aby do trouby mohl nepřetržitě proudit vzduch. Nastavená teplota se pak ideálně pohybuje kolem 80 °C, což je dostatečně nízko, aby se zamezilo spálení hub a pouze se zbavily přebytečné vlhkosti. Nevýhoda sušení hub v troubě spočívá v její časové náročnosti. Houby se suší 4–6 hodin a během této doby by trouba neměla být ponechána bez dozoru.
Pokud jste majiteli konvekční trouby, můžete houby usušit i tak. Teplotu trouby nastavte na 50 °C a houby sušte jednu celou hodinu. Pak je na plechu jednoduše otočte a sušte zase z druhé strany. Postup opakujte, dokud nebudou houby zcela suché. Základem pro úspěšné sušení hub je také jejich důkladné čištění. Vyhraďte si na to proto dostatek času a při práci příliš nespěchejte. Sušené houby pak skladujte nejlépe ve vzduchotěsné nádobě na tmavém místě.