Babička radí, jak zabránit stříkání oleje při smažení. Stačí špetka soli navíc
Pokud nejste fanda do zástěr, už jste si při smažení určitě zničili nejedno tričko, nebo popálili ruku. Babička poradila, jak se proti stříkajícímu oleji bránit.
Olej, který stříká při smažení na všechny možné strany je nejen nepříjemnou, ale hlavně také nebezpečnou záležitostí. Naštěstí existují moudré babičky, které mají vždy v zásobě nějakou léty prověřenou radu. Opravdu je možné stříkající olej z pánve, nebo dokonce z pekáče v troubě nějakým způsobem zastavit, nebo alespoň omezit a ušetřit si tak práci s následným drhnutím kuchyňské linky a sporáku?
Vaření a restování na oleji bez zbytečného nepořádku
Samozřejmě, že existuje celkem jednoduchý způsob, jak se tomuto problému předejít. Řešení je opravdu banální a spočívá v přidání lžíce soli do oleje. Trik funguje hlavně, když něco v oleji ohříváme a restujeme, jako například maso, ryby nebo zeleninu. Na pánvi dáváme v tomto případě menší množství oleje, jen proto aby se pánev promazala.
Tato vychytávka byla již několikrát vyzkoušena a opravdu funguje. Sůl v oleji byla vyzkoušena při přípravě párku na pánvi, žampiónů, paprik a také masových kuliček. Metoda prošla dokonce testem pečeného kuřete, které jak je každému známo, umí udělat uvnitř trouby dokonalou spoušť. Opravdu je konec s drhnutím sporáku a přilehlého okolí znečištěném při smažení?
Olej bez soli prošel důkladným testováním
Vaření různých potravin na osoleném i neosoleném oleji prošlo opravdu důkladným testováním. Při ohřívání párku na pánvi se soleným olejem, olej sice prskal ale opravdu o dost méně než na neosoleném oleji. Zatímco stříkance osoleného oleje zůstali pouze na sporáku, neosolený olej znečistil linku, oblečení, a nakonec i podlahu. Stalo se přesně to, čemu by bylo lepší se vyhnout.
Podobným způsobem dopadlo vaření žampionů, paprik, či masových kuliček. Pečené kuře je stále nejlepší, když ho pečete z počátku přikryté alobalem, který sundáte až na dodělání kůžičky. Nejen, že tak eliminujete znečištění trouby, ale kuře bude opravdu výtečně propečené a kůžička lahodná a křupavá. Zeleninu byste pak měli po umytí před restováním dobře vysušit, protože právě voda reaguje s olejem nejvíce, a tak vznikají pověstné stříkance a popáleniny. Tomu nezabrání ani sebevětší množství přidané soli.
Rozhodně to však neznamená, že sůl v oleji nemá význam. Olej s jejím použitím stříká okolo pánve mnohem méně, a určitě není znečištěná celá kuchyňská linka jako bez použití soli. Vaření se solí v oleji se dá pokládat také za bezpečnější, jelikož olej nestříká všude v okolí a kuchaři tak nehrozí popáleniny. Zkuste a uvidíte, je to opravdu jednoduché!
@brunchwithbabs A grandma hack indeed #motherlyadvice ♬ original sound – everyone’s grandmother