Sklízejte z jedné rostliny deset i více cuket. Zkušený farmář prozradil, v čem tkví opravdové tajemství bohaté a šťavnaté úrody
Nepotřebujete odborné znalosti, aby se vám na zahradě zabydlela tato nenáročná zelenina. Stačí pár jednoduchých kroků a můžete se těšit na hojnou sklizeň.
Obsah
Cuketa patří právem mezi oblíbenou zeleninu. Je velmi zdravá a plná vitamínů. Není tedy žádným velkým překvapením, že se tak často objevuje v našich domovech. V období květu se pyšní žlutými kvítky a je ozdobou stále většího počtu zahrad. Pěstování není vůbec náročné a využití v kuchyni má obrovskou řadu možností. Ať už se cuketu rozhodnete smažit, zapékat nebo grilovat, pochutnáte si bez výčitek, protože její energetická hodnota je naprosto mizivá.
Cuketa a její růst
Cuketa je rostlina keřovitého růstu, jejíž květy jsou tmavě žluté. Pokud plody sklízíme mladé, rostlina nasazuje květy nové. Existuje řada druhů – od zelených, jasně žlutých až po téměř bílé plody. Cukety rostou rychle a v hojném počtu. Sadit můžete semena nebo přímo mladé rostliny rovnou do půdy. V období, kdy začnou nasazovat plody, potřebují dostatek vody. Nejlépe ocení odstátou dešťovou vodu. Za suchého počasí klidně zavlažujte denně. Po zhruba 6–7 týdnech se objevují první plody.
Cukety je velmi vhodné přihnojovat. Rostliny to ocení především v období kvetení a dozrávání plodů. Nejvhodnějším hnojivem bohatým na draslík, který je důležitým pro odolnost rostlin před škůdci, je kravský hnůj. Ten přidávejte k rostlinám opatrně až ke kořenům. Hnojení můžete provádět ideálně každé dva až tři týdny. Dávejte však pozor na množství, přehnojené rostliny vám nebudou bohatě plodit.
Zdravá a pohledná zelenina pro štíhlou linii
Pokud chcete zhubnout nebo detoxikovat tělo, nemohli jste si vybrat lépe. Cuketa je velmi zdravá, výživná a díky svému obsahu vody 91 % i nízkokalorická. Má dostatek vitamínů B, C a provitaminu A, který je důležitý pro celkové zdraví a doplnění energie. Z minerálních látek stojí za zmínku hořčík, vápník, železo, fosfor a také draslík. Ten významně ovlivňuje činnost svalů, zejména srdce.
Cuketa je velmi vhodná
- při detoxikaci organismu
- při snižování váhy
- pro posílení celkové imunity
- při problémech s trávením
- k odkyselení organismu
Cuketa v kuchyni
Existuje obrovská řada možností, jak cuketu využít v kuchyni. Protože je velice vhodná ke grilování, je oblíbeným prázdninovým pokrmem mnoha lidí. Před grilováním nakrájenou cuketu na kolečka potřete nejlépe směsí z panenského olivového oleje, česneku a soli.
Zapečená se šunkou a sýrem může posloužit jako vynikající a rychlá večeře. Nakrájená na kostičky pro změnu dokáže zajímavě vylepšit masovou směs na špagety. Větší plody se dají plnit všemožnými druhy směsí a je vhodná i k přípravě různých moučníků.