Babičky si uměly poradit se vším, i s připáleným hrncem: Na jeho čištění používaly surovinu, která je pilířem každé domácnosti
Málokdo je tak dokonalým kuchařem, že by nikdy nic nepřipálil. Stačí chvilka nepozornosti, někam odběhnout a připálenina je na světě. Vyčistit ji pak zabere spoustu času.
Obsah
Při vaření se v kuchyni kolikrát stávají různé nehody. Sem tam něco upadne na podlahu a rozbije se to, vylijete tekutinu na ubrus, říznete se do prstu, nebo připálíte váš oblíbený hrnec. Abyste se spáleniny na dně zbavili, nestačí dát hrnec do myčky. Ta si s tím většinou zcela neporadí. Je tedy zapotřebí použít už osvědčené metody a připáleninu umýt v ruce.
Horká voda dělá divy
Jestliže se vám podařilo připálit nerezovou nebo smaltovanou pánev, hrnec či kastrol, lze k vyčištění využít horkou vodu. Nádobu postavte na sporák a začněte ji nahřívat. Jakmile je dostatečně horká, nalijte do ní šálek vody a nechte 5 minut povařit. Obsah lze doplnit jedlou sodou, jež zesiluje čisticí účinek. Dřevěnou vařečkou pak ze dna nádoby odškrabejte připáleninu, kterou voda uvolnila.
Sůl i ocet mají velkou čisticí sílu
Kromě vody je možné na vyčištění připáleného hrnce použít sůl nebo ocet. Když budete chtít vyzkoušet sůl, dejte do nádoby vodu, uveďte ji do varu a nasypte do ní hodně soli. Roztok nechte stát nejlépe přes noc. Po připálenině by nemělo být druhý den ani památky. Podobně funguje ocet, který nalijete do připáleného nádobí a necháte přes noc stát. Na připálené mléko pomůže olej, jímž potřete připálenou vrstvu a necháte asi 10 minut působit.
Na připáleninu s citrony
Nemáte-li doma jedlou sodu nebo ocet, ale našli jste ve spíži citrony, můžete je použít pro vyčištění připáleného hrnce. Nalijete do něho vodu, vložíte dva citrony a povaříte asi 10 minut. Měly by pomoci spáleninu odstranit.
Kulička z hliníkové fólie
Zajímavou vychytávkou je hliníková fólie, kterou je možné na čištění připálenin použít. Stačí si utrhnout kousek alobalu, zmačkat ho do kuličky a s její pomocí vyčistit připáleninu. Je dobré ji ještě před drhnutím posypat jedlou sodou a přilít trochu vody, aby se vytvořila pasta.