Bramboráky nenasáknou ani gram tuku. Stačí přidat pár ingrediencí a zvolit správnou techniku smažení
Bramborák je oblíbenou pochutinou všech věkových kategorií. Vyzkoušejte několik tipů a pochutnejte si na oblíbené pochutině ještě o něco víc.
Kdo by neznal v naší zemi klasickou smaženou pochoutku z brambor. Bramborák se dá využít jako samostatná večeře nebo jako příloha například k omáčce. Recept je však vždy stejný, a dokonce i docela jednoduchý. Ale i v tom nejjednodušším receptu je možné udělat několik chyb, které mohou oblíbenou pochoutku snadno pokazit.
Bramboráky bez nasáklého oleje
Nahrubo nastrouhané brambory smíchejte s vajíčkem, moukou a ochuťte solí, pepřem a nakonec česnekem. Tvořte placky a ty smažte na rozpáleném oleji. Dělá vám starost právě to přílišné množství oleje, které se většinou při smažení do bramboráku nasákne a pochoutka tak nakonec v oleji doslova plave? S tímto problémem se snadno vypořádaly už naše babičky. Zní to zvláštně, ale kdysi dávno se do těsta přidávala trocha vysokoprocentního alkoholu.
Díky tomuto známému triku se bramboráky o poznání lépe smaží a znát je to samozřejmě i na chuti. Bramboráky jsou totiž mnohem lahodnější a o dost méně mastné. Obsahu alkoholu se přitom nemusíte bát, při smažení se totiž všechen vypaří, a navíc ho do těsta přidáváte opravdu jen nepatrné množství. Na jeden kilogram brambor stačí jen čajová lžička alkoholu, což je opravdu zanedbatelné.
Důležitý je i výběr brambor a technika smažení
Při přípravě na ty nejlepší bramboráky byste měli brát v potaz také výběr správných brambor. Do bramboráku jsou nejlepší moučné brambory, ze kterých jsou placky správně křupavé. Po jejich nastrouhání z nich nezapomeňte vymačkat všechnu šťávu a na dně usazený škrob pak přidat do těsta. Dodá těstu tu správnou hustotu. Bramboráky pak smažte na mírném plamenu a dobře rozpáleném tuku.
Pokud budete pamatovat na těchto pár zásad, budou mít vaše bramboráky zaručeně úspěch všude, kam se s nimi přijdete pochlubit. Nakonec je každý dělá jinak a podle sebe a nejlepší jsou samozřejmě právě ty jeho, ale proč jednoduchý recept nezkusit ještě o něco vylepšit? Zkuste to a uvidíte, že jinak už bramboráky dělat nebudete.