Ušetřit za máslo lze výrobou vlastního tuku. Postup na výrobu sádla v mikrovlnce

Ač lidé často pohlíží na sádlo skrze prsty, jedná se o nejčistší formu tuku, která je také pro tělo velmi přínosná. Nic se ovšem nesmí přehánět.

Vepřový bok nakrájený i Zdroj fotografie: Uživatel Marco Verch Professional Photographer / Creative Commons / CC BY
                   

Tuk je při vaření a pečení naprosto nezbytnou součástí. Zatímco dnes se často pracuje s rostlinnými oleji a s máslem, v minulosti se nejčastěji používalo sádlo. A stále častěji se k němu lidé s oblibou vrací. Sádlo má výjimečné vlastnosti, které žádný jiný tuk nenahradí, a je tak mnohem univerzálnější a v konečném důsledku i zdravější. Vyškvařit si vlastní sádlo není nic složitého, jak například uvádí na webu thewoksoflife, a ještě tím získáte další benefity.

Sádlo není nezdravé

Vše je zdravé, když se to nepřehání. Platí to i o tucích, obzvláště o sádle. Podle webu Deník zaujalo právě sádlo 8. příčku v žebříčku potravin, které jsou z výživového hlediska pro tělo nejpřínosnější. Obsahuje kyselinu olejovou, nasycené a nenasycené mastné kyseliny či například vitamín B. Je prokázáno, že sádlo obsahuje méně cholesterolu než například máslo, má tak pozitivnější vliv na cévy.

Kam po vaření s přepáleným olejem a omastkem? Dřez rozhodně není správnou volbou

„Stravou se zabývám již velmi dlouho a mohu potvrdit, že sádlo zdaleka není tak nezdravé, jak je společností vnímáno. Naopak jej klientům ráda doporučuji jako alternativu k jiným tukům. Ovšem za předpokladu, že jej použijí s rozumem,“ uvádí výživová poradkyně z Brna paní Marcela S. Sádlo dokáže nahradit například i máslo v dezertech, aniž byste poznali chuťově rozdíl, jak jsme na adbz psali. Pokud doma máslo nemáte, můžete pro tyto účely použít také zakysanou smetanu, arašídy, jogurt, banán či jablko.

Domácí sádlo je levné a bez zbytečných přísad navíc

Na rozdíl od kupovaných rostlinných olejů není nutné při domácím škvaření sádla přidávat nic navíc, abyste dostali čistou formu tuku. Kupte si kvalitní vepřový bok a udělejte si zásobu. Bok nakrájejte na malé kostky a dejte do dostatečně velkého hrnce či pánve s troškou vody nebo mléka, aby se v počáteční fázi nepřipálil. Zvolte nízkou teplotu a pomalu a za častého míchání nechte bok pouštět sádlo.

Škvarky v misce iZdroj fotografie: Uživatel Biso / Creative Commons / CC BY
Z vyškvařeného vepřového boku zůstanou také výborné škvarky

Až je hotovo, přeceďte tuk do čisté nádoby a nechte vychladnout. Zbylé škvarky osolte a snězte, případně z nich udělejte chutnou pomazánku. Já je s oblibou dávám do těsta, ze kterého peču chleba či housky. Výsledné sádlo můžete použít na vaření, pečení a smažení. Na smažení se obzvlášť dobře hodí, je teplotně velmi stabilní a přepalovat se začne až při velmi vysoké teplotě. Na smažení řízků je proto nejlepší, jak jsme na adbz radili. Tímto způsobem je možné ušetřit opravdu nemalou částku za koupi tuku.

Další využití sádla

Sádlo ale můžete použít i jinak. Jak uvádí web SelfRelianceOutfitters, má také léčivé účinky, hojí rány a zanícená místa, také vyživuje kůži. Můžete jej tedy použít na suchou pokožku, případně jím ošetřit kožené boty. Je také nedílnou součástí výroby mýdla.

Jaký tuk používáte nejraději?

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články