Babská finta, jak obalit řízky tak, aby byly uvnitř šťavnaté a svrchu křupavé. Tímto postupem odrovnáte celou rodinu

Řízky jsou v České republice velice populárním pokrmem, a tak se hodí znát tipy a triky, díky nimž tento pokrm přivedete k naprosté dokonalosti.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kdysi bylo běžné, že se na Štědrý den jedl především smažený kapr s bramborovým salátem. Jenže doba se mění a spousta lidí, zvláště v České republice, v dnešní době raději upřednostní pořádný řízek a klidně i s kaší. Jak to ale udělat, aby bylo maso měkoučké a usmažená strouhanka krásně nadýchaná a křupavá? Triků pro to existuje hned několik a ani nejsou nijak složité. Chce to jen trpělivost.

Ingredience a postup přípravy řízků

Na tento recept budete potřebovat:

  • 500 gramů kuřecího či vepřového masa
  • Polohrubou mouku
  • Dvě vajíčka
  • Strouhanku (lepší bude udělat si domácí ze starých rohlíků)
  • Mléko
  • Pivo
  • Rostlinný tuk či sádlo na smažení
  • Sůl, pepř či jiné druhy koření dle vašich chutí
iZdroj fotografie: Depositphotos

Aby se recept skutečně povedl a vy jste si tak mohli doopravdy pochutnat, bude nutné začít již den předtím, než máte v plánu řízky konzumovat. Stojí to ale za to. Maso řádně omyjte, nakrájejte na plátky a naklepejte, u kuřecího to možná nebude potřeba. Klasicky jej opepřete a osolte. Kdo je opravdový gurmán, nemusí se bát použít i nějaké to koření, jako je například grilovací. Výslednou chuť pokrmu to posune na úplně novou úroveň.

Klíč je v tom být trpělivý

Nyní si připravte nějakou mísu a nalijte do ní mléko, které zaručí, že vaše řízky budou šťavnaté a chutné. Musíte je totiž do něj ponořit a nechat je celou noc odležet. Pokud to již nestíháte udělat, nechejte je odležet alespoň na hodinu. Pokud však budete mít možnost to udělat na celou noc, výsledek bude úplně o něčem jiném. Po odležení si nachystejte tři misky. Do jedné nasypejte mouku, do druhé strouhanku a do třetí rozklepněte dvě vajíčka.

iZdroj fotografie: Pixabay

Opět to ale nebude jen tak. Aby byly řízky ještě o kus lepší, přilijte k vajíčkům trochu piva a společně vyšlehejte metličkou. To je další trik, který zaručí, že řízky budou opravdu lahodné. Poslední zásadní věc tkví v tom, jak řízky obalíte. Klasický trojobal je fajn, ale v tomto případě se snažíte dosáhnout dokonalosti. A to lze jedině tak, že řízek nejdříve obalíte v mouce, ve vajíčku s pivem, poté znovu v mouce, vajíčku a až poté ve strouhance. Tímto zajistíte, že všechny řízky budou krásně nadýchané, křupavé a jednoduše k nakousnutí.

Řízky budou k nakousnutí již od pohledu

Zásadní je i způsob smažení řízků. Nejlepší to je na sádle či na rostlinném tuku. Pokud ale toužíte po trochu zdravější variantě, abyste se udržovali v kondici, nebojte se je na sádle či tuku jen krátce osmahnout z obou stran. Následně do pekáče vložte krajíce chleba, na ty dejte takto zpracované řízky a nechejte je péct na 110 stupňů po dobu 45 minut. Nezapomeňte je však zakrýt, aby vám nezčernaly. Takto si pochutnají i lidé, kteří nejsou zrovna příznivci tučných a nezdravých jídel. Dobrou chuť!

Na jaký způsob připravujete kuřecí či vepřové řízky vy?

Zdroj: Martha Stewart

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Nela Maloňková
Autor článku

Nela Maloňková

Jsem kreativní redaktorka, která se vášnivě zabývá architekturou, designem i zahradou. S otevřeným srdcem prozkoumávám nekonečné inspirace a trendy, které tyto oblasti nabízejí. Mé bohaté zkušenosti mě vedou k přinášení svěžích a praktických nápadů do každého článku, který píši. Společně objevujeme harmonii mezi estetikou a funkčností, aby každý čtenář našel krásu ve svém životním prostoru.

Zobrazit další články