Škrob jako pomocník na zahradě: Rostliny jsou díky němu chráněny před nemocemi a plody jsou větší a chutnější

Škrob má široké spektrum využití a zdaleka se nelimituje pouze na kuchyň. Univerzální hnojivo z něj podpoří růst i tvorbu plodů.

i Zdroj fotografie: kalaya / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Rostlinám je potřeba pomoci, aby měly dostatek živin a produkovaly pak plody, které jsou uspokojující jak svou velikostí, tak i chutí. Pro kvalitní hnojivo přitom často nemusíte dojít dál než do kuchyně, jež ukrývá nespočet surovin a produktů, jež jsou vhodné k použití. Jedním z nich je i docela obyčejný škrob, přičemž je úplně jedno, jestli máte po ruce škrob kukuřičný, či bramborový.

K čemu škrob slouží

Škrob je bílý prášek, jenž je konečným produktem fotosyntézy rostlin. Získává se drcením a patří mezi nejdůležitější polysacharidy. Používá se převážně v kuchyni při přípravě dezertů a moučníků, ale také jako zahušťovadlo krémů, omáček, šťáv či polévek. Získává se především z brambor. Tato surovina obsahuje nejvíce škrobu, v těsném závěsu pak je například maniok, kukuřice či rýže. Přidáním škrobu do pokrmu můžete stáhnout i jeho přílišnou slanost.

Tento bílý prášek ale zdaleka nenachází uplatnění pouze v kuchyni. Používá se například ve farmaceutickém průmyslu jako jedna ze složek při výrobě zásypů a mastí, snižuje pálení žáhy a pomáhá například i proti zácpě a vzniku ledvinových kamenů a hemoroidů. Dále se využívá v kvasném průmyslu a při výrobě lepidel a nátěrů. Užitečným pomocníkem je ale také v domácnosti. Použijte ho třeba při mytí oken, která následně budou rezistentní vůči prachu a pylu, jež okna znečišťují.

Škrob rostliny ochrání a posílí

Škrob je ale také výborným přírodním hnojivem. Je prokázáno, že jeho pravidelná aplikace na rostliny podpoří jejich růst a tvorbu plodů, které jsou následně zdravé, dorůstají do větší velikosti a jsou chuťově neodolatelné. Příprava přitom zabere jen pár minut. Do pánve či hrnce vsypte polévkou lžíci škrobu a zalijte ji trochou vody. Nechte vařit na mírném plamenu, dokud nebude mít viskózní strukturu, ve výsledku by měla vzniknout pasta. Nechte ji dobře vychladnout.

kukuřičný škrob iZdroj fotografie: Depositphotos

Po vychladnutí přidejte 5 ml jódu. Jód je totiž nezbytný pro správný růst a tvorbu květů a plodů. Díky svým dezinfekčním vlastnostem ale také chrání rostliny před chorobami a plísněmi. Pastu následně dobře rozmíchejte v kýblu s čistou vodou a pomocí rozprašovače ji aplikujte na všechny rostliny, které chcete posílit a podpořit. Pokud tuto proceduru budete provádět jednou týdně, rostliny se vám následně odvděčí bohatou a chutnou úrodou.

Jaká je vaše oblíbená přísada pro tvorbu domácího hnojiva?

Zdroj: Belnovosti
Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články