Nebezpečné chyby při skladování hub. Češi jsou na to experti, přitom by stačilo použít selský rozum
Existuje spoustu způsobů, jak vhodně a lahodně houby připravit. Co ale nestihnete hned zpracovat, je třeba bezpečně skladovat. Dejte si pozor na tyto věci.
Každý nadšený houbař se těší, až konečně nastane houbová sezóna. A čím větší úroda hub bude, tím lepší. Bohatá houbová sezóna s sebou ale přináší riziko, že houby nestihnete včas pořádně zpracovat a mohou se vám doma zkazit. Vždy je důležité čerstvě nasbírané houby ještě ten den zpracovat. Některé způsoby jejich zpracování jsou rychlejší a jednodušší, ale nikdy nenechávejte houby jen tak. Kupované houby samozřejmě vydrží déle. Vyberte si pro vás vhodný způsob jejich zpracování a skladování.
Vyhněte se plastovým sáčkům
Jakmile jsou houby na dotek slizké, už nejsou jedlé. V tuto chvíli je již rozkládají bakterie a započal v nich hnilobný proces. Obzvlášť rychle tento proces nastává v případě, že jsou houby skladované v plastovém sáčku. Když už je nutné mít houby v sáčku, zvolte raději papírový, kde je možná výměna vzduchu. Papírový sáček navíc dokáže pohltit vodu a vlhkost, kterou houby vylučují. Jedině tak udržíte houby suché.
Pokud máte houby ve smaltovaných kovových nádobách, přikryjte jejich víko papírem nebo kusem bavlněné látky. Vyhněte se skladování hub ve vlhkém a tmavém prostředí, kde může rychleji nastat jejich uhnívání. Nezapomínejte, že skladovat můžete pouze nepoškozené houby. Houby s promáčklinami nebo jiným poškozením musíte okamžitě zpracovat nebo rovnou vyhodit. Červivé houby nepoužívejte k přípravě pokrmů vůbec.
Méně vody, silnější plamen a dostatek prostoru
Mnoho lidí se při zpracování hub dopouští té chyby, že je před vařením omývají. Z 90 % je dužina hub tvořena vodou a při omývání nasává ještě více vlhkosti. Chcete-li houby před použitím povařit, jednoduše je nakrájejte a dejte do vařící vody. Čím menší kontakt s vodou houby mají, tím lépe. Přebytečná voda by pak byla uvolňována při přípravě výsledného pokrmu.
Aby houby zůstaly šťavnaté, je třeba je připravovat na silnějším plameni. Při dlouhém a pomalém vaření mohou houby znovu navlhnout a ztuhnout. Aby se mohla voda při jejich zpracování správně odpařovat, smažte je na velké pánvi. Jedině tak můžete docílit zlatavých kousků s křupavou a bohatou chutí.