Jsem dlouhodobým redaktorem webu ADBZ.cz. Svoji kariéru žurnalisty jsem započal v roce 2015, a od té doby se psaní věnuji naplno. Dříve jsem působil v mnoha uznávaných médiích a sbíral zkušenosti díky spolupráci s velkými online magazíny i menšími komorními projekty. Od roku 2020 působím zde a snažím se předávat čtenářům užitečné tipy a triky především v oblastech hobby, zahradničení a domácnosti.
Zjistěte, jaký je ideální způsob skladování cibule, aby vám vydržela čerstvá i několik týdnů. K tomuto účelu vám skvěle poslouží silonky.
Cibule je jednou z nejzákladnějších potravin, které se vždy vyplatí mít doma po ruce. Oblíbená je nejen pro svou lehce pikantní chuť, s kterou ochutíte téměř jakékoliv jídlo, ale také pro velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, jimiž velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Obzvlášť cenným pomocníkem je v chřipkovém období. Aby vám její zásoba vydržela uložená co nejdéle, musíte jí však vytvořit správné podmínky.
Jak správně skladovat potraviny
Požadavky na uskladnění jednotlivých druhů ovoce a zeleniny se mohou mírně lišit, přesto existují základní pravidla, na která se rozhodně nevyplatí zapomínat. Důležité je vždy zajistit uloženým kusům dostatečnou výměnu vzduchu, zabránit hromadění přebytečné vlhkosti a nekombinovat určité druhy. Zejména jablka při dozrávání uvolňují ethylen, který by mohl způsobit přezrávání nebo vznik hniloby u sousedních plodů.
Jak skladovat cibuli
Ve správných podmínkách vám cibule vydrží několik týdnů, dokonce i celou zimu. Tato kořenová zelenina potřebuje chladné a temné prostředí, přesto se její skladování v lednici nedoporučuje. Příliš velké množství vlhkosti vede ke vzniku hniloby a plísní. Skvěle se však cibuli daří v dobře větraném sklepě nebo na dně spižírny, kde jsou teploty zpravidla nižší a vzduch daleko sušší.
Jak cibuli správně uložit
Základem úspěchu je nejprve důkladná kontrola jednotlivých kousků. Ať už ukládáte zeleninu koupenou nebo sklizenou z vlastní zahrádky, vždy skladujte jen zdravé a čerstvé kousky, které nenesou žádné známky poškození. Jemně znehodnocené zpracujte co nejdříve. V žádném případě z cibule neodstraňujte její slupku. Ta jí slouží jako přirozená ochranná vrstva a zabraňuje jejímu napadení různými bakteriemi, nemocemi nebo houbovými chorobami.
Zkontrolovanou zeleninu byste neměli ukládat do plastových sáčků nebo tašek, kde může docházet k jejímu zapaření. Raději sáhněte po papírových pytlících nebo dřevěných bedýnkách či košících, které jsou mnohem prodyšnější. Velmi účinným pomocníkem vám také mohou být obyčejné silonové punčocháče. S jejich pomocí vám cibule vydrží čerstvá opravdu dlouho a lze ji mít neustále po ruce.
Jak použít silonky při skladování cibule
K tomuto účelu vám poslouží jakékoliv staré silonové punčocháče. Stačí jednoduše do nohavice vložit cibuli a zavázat nad ní uzel. Poté přidejte další cibuli a pokračujte, dokud celou nohavici nenaplníte. Stejně pak pokračujte i s druhou nohavicí. Jakmile máte hotovo, zavěste punčocháče na libovolné dobře větrané místo. Využít lze záclonovou garnýž nebo do stěny zatlučte háček či hřebík.