Rajčata jsou závislá na velmi dobře vyživené půdě. Pro bohatou úrodu stačí použít přírodní hnojiva
Aby rajčata dobře rostla, a hlavně hodně plodila, je potřeba mít dobře vyživenou půdu. Připravte si domácí hnojiva, díky kterým budete sklízet rajčata po kilech.
Obsah
Rajčata jsou nesmírně oblíbenou plodinou, která nesmí chybět na žádné zahrádce. Lze je zpracovávat mnoha způsoby – čerstvá do salátů, na vaření a pečení, případně se nabízí možnost je velmi jednoduše konzervovat zavařením nakrájených kousků, do leča, udělat salsu nebo kečup. Receptů je velká spousta a každý se jistě rád vrací ke svým oblíbeným stálicím. Aby rajčata dobře prospívala, je třeba je ale hnojit. A nic není lepší než přírodní způsob hnojení.
Přírodní hnojiva na rajčata
Kdo by si nepřál mít rostliny rajčat opravdu zdravé, vitální a dobře plodící. Rajčata k tomu potřebují dobře prohnojenou půdu a spoustu živin. V půdě, která není vyživená, se jim zkrátka dobře dařit nebude.
K přípravě hnojiva potřebujete 3 suroviny
Recept na toto hnojivo se předává z generace na generaci a vychází tedy z toho, co měli lidé tenkrát k dispozici. Na výrobu hnojiva budete potřebovat velký hrnec o objemu asi 10 litrů. Naplňte jej vodou a přidejte 500 gramů popela z krbu, hrst cibulových slupek a několik kopřiv bez kořenů. Popel by měl pocházet čistě ze spáleného dřeva. Povařte asi 15 minut a nechte stát přes noc. Druhý den roztok přeceďte a můžete použít ke hnojení.
Kvasnice jsou dobrým zdrojem vitamínů
Droždí je velmi levnou surovinou a lze z něj připravit hnojivo pro rajčata plné vitamínů, minerálů a dalších cenných látek, díky kterým budou rajčata kvést a plodit jako bláznivá. Připravte si 2,7 litrů nechlorované vody, 100 gramů kvasnic a půl šálku cukru. Vše dobře promíchejte a dejte do uzavíratelné skleněné nádoby. Zavřené nechte kvasit alespoň přes noc při pokojové teplotě. Takto nakvašený roztok je nutné naředit 10 litry vody a hnojivo je připravené k použití. Na každou rostlinu rajčete použijte maximálně 1 litr tohoto přírodního hnojiva.
Epsomská sůl pro rajčata i papriky
Tato sůl je přírodním zdrojem hořčíku a síry a je běžně dostupná v lékárnách. Kromě toho, že je vhodná na velmi příjemnou relaxační koupel, je možné ze soli vyrobit prvotřídní domácí hnojivo pro rajčata a papriky. Hořčík pomáhá semenům klíčit a podporuje schopnost plodit, v půdě je ho často nedostatečné množství a důsledkem bývá žloutnutí listů. Síra pak ničí choroboplodné zárodky. Připravte si zhruba 4 litry vody a přimíchejte polévkovou lžíci soli. Můžete aplikovat na listy rajčat každých 14 dnů v době vegetačního období.
Zkuste připravit i chlebové hnojivo
Staré pečivo je škoda vyhazovat, může ještě velmi účinně posloužit jako domácí hnojivo na rajčata. Nachystejte si 5 litrů teplé vody a namočte do něj půl bochníku chleba alespoň na 7 hodin, ideálně přes noc. Přidejte potom 5 ml roztoku jódu, dobře promíchejte a přeceďte. Jód je vhodný na likvidaci plísně a škůdců. Toto hnojivo můžete použít na postřik listů i hnojení celé rostliny.
Kopřiva je prospěšná pro lidi i rajčata
Tento způsob se od výše uvedených trochu liší. Používá se totiž celá kopřiva ještě před samotným zasazením rajčat do skleníku nebo záhonu. Větší množství kopřiv dejte do důlku, kde následně rajče zasadíte, a zakryjte tenkou vrstvou půdy. Takto bude rostlina rajčete dobře živená po celou dobu růstu a plození a bude odolná vůči chorobám a plísním. Důležité je sbírat mladé kopřivy před vykvetením.
Mít doma kompostér se vyplatí
Máte-li místo na zahradě, pořiďte si kompostér. Kompost je velmi účinným hnojivem, v době vegetačního období se doporučuje přidávat jej do půdy jednou měsíčně.