Žádné rozvařené a oslizlé knedlíky. Získali jsme pro vás tipy, jak docílit těch nadýchaných – přesně jako od babičky
Při vaření knedlíků vsaďte na staré a osvědčené recepty našich moudrých babiček. S těmito metodami budou vždy dobré a nadýchané a ostudu na talíři rozhodně neudělají.
Obsah
Tradiční česká kuchyně na knedlících v podstatě stojí. Ano, tradiční jídla můžete udělat i třeba s těstovinami, ale zkrátka to nebude ono. Knedlík je ideální ke kachně se zelím, guláši i pravé svíčkové. Nejlepší jsou pak samozřejmě domácí, kterých je více než 10 druhů. Jak ale docílit toho, abyste je nikdy nerozvařili? Stačí několik jednoduchých postupů a v případě komplikací hlavně duchapřítomnost. Jen tak se vám vždycky povedou.
Jak jsou vlastně staré?
Tento pokrm pochází už ze starověku. Původně se jednalo o smažené šišky nebo koule z mletého masa. V době 17. století se připravovaly z mouky a pekly se jako chleba. Během 19. století z nich pak vzniklo hlavní jídlo, dělaly se dokonce i z rýže a uvnitř plněné. České knedlíky mají většinou formu válce, v Německu jsou zase tradiční hlavně kulaté. Rakousko má hlavně noky – viz oblíbená scéna z legendární komedie Pelíšky.
Jak udělat knedlíky jako od babičky?
Pro hospodyně v dávných dobách byly knedlíky naprostou rutinou. Jednalo se totiž o zcela klasickou přílohu k velmi častým omáčkám. Moderní doba přinesla hodně dalších trendů a knedlíky lehce ustoupily. Mladým kuchařkám proto přijde vhod každá dobrá rada.
Nejlepší jsou ty vařené v páře
Úprava v páře vás nejvíc přiblíží tomu, aby tvorba knedlíků nebyla bojem, ale příjemnou zábavou. Krom toho se jedná o nejjistější a taky nejjednodušší metodu. Nemusíte totiž nic hlídat, nehrozí přeteklý hrnec ani oslizlé a rozpadající se kousky. Docílíte naopak vláčného a suchého okraje s krásně nadýchaným středem.
Není nad klasický pařák
Vypadá jako létající talíř – jednoduše ho vložte do hrnce s trochou vody. Na děrovanou plochu položte syrové knedlíky a zaklapněte pokličkou, aby pára zbytečně neutíkala. Lepší je skleněná nebo jiná vypouklá poklice, protože knedlíky nebudou omezené shora. Nemá-li pařák nožky, podložte ho několika kuličkami alobalu.
Jak využít plátno nebo utěrku
Jestli vám v kuchyni pařák chybí (rychle to napravte), bude vám stačit kus čisté tkaniny. Do hrnce nalijte trochu vody, přehoďte přes něj utěrku a její rohy zajistěte za ucha nádoby. Pak opakujte všechno jako u pařáku, protože utěrka ho právě nahradila.
Jak dlouho je vlastně vařit?
To záleží hlavně na druhu těsta. Kynuté budou chtít asi 20–25 minut, bramborové jen 15–20. Dáte-li jich do hrnce víc najednou, udržujte podobnou velikost. Vody přilijte klidně více (vaření na sucho opravdu není dobré), ale nesmí se dotýkat přímo těsta. Teplotu klidně přidejte, ale když dosáhnete varu, snižte výkon, aby voda jen lehce bublala.
Není nutno propichovat
Knedlíky připravené ve vodě občas potřebovaly propíchnout, aby odešla přebytečná voda. Příprava v páře se ovšem tomuto vyhne, takže knedlíky mohou z hrnce rovnou na talíř.