Řízek rozhodně patří mezi nejoblíbenější pokrmy většiny Čechů. Příprava je jednoduchá, jídlo je poměrně levné, zasytí a navíc je chuťově neodolatelné. Je proto oblíbený prakticky u všech věkových skupin a také mezi majiteli restaurací, kde nesmí chybět na žádném jídelním lístku. Možná se vám jako mně stává, že řízků uděláte více, než jste schopni v danou chvíli sníst, a tak je necháte vychladnout a ohříváte později. Víte ale, jak je ohřát správně, aby neztratily na křupavosti? Znova dokonalé řízky ohřejete v mikrovlnce, troubě i na pánvi.
Nepodceňujte výběr masa
Abyste docílili dokonalých řízků, začněte u masa. Výběr druhu a jeho kvalita totiž hraje naprosto zásadní roli. Dlouholetá řeznice paní Alice S. z České Lípy radí: „Aby byl řízek dokonalý, použijte maso, které není suché. Nehodí se tedy například tolik oblíbené kuřecí prso, i když je dietní. Když kuřecí, je lepší stehenní, nebo potom sáhněte po vepřovém. Zde doporučuji krkovici. Také čerstvost masa ovlivňuje výslednou chuť, proto nakupte u místního řezníka čerstvé kvalitní maso, z mraženého nikdy chutný řízek nebude.“
Nastává doba, kdy je smažení pokrmů aktuálnější než kdy jindy. Horký olej přitom umí potrápit nejednu šikovnou hospodyňku.…
více
Klasické řízky se obalují v trojobalu, který se skládá z hladké mouky, vejce a strouhanky. Není to ale úzus a možností, v čem obalovat, je nespočet. Jak radí web MilujiVaření, hodí se kukuřičné lupínky, hraška, japonská tempura či mletá cizrna. Obměnu receptu získáte také různými těstíčky, která zachovávají šťavnatost masa.
Jak na přípravu prvotřídních řízků
Maso vytáhněte z lednice s předstihem, aby nebylo příliš studené, dobře opláchněte a otřete papírovými utěrkami. Na tento krok lidé často zapomínají, uvádí web iReceptář. Nakrájejte na rovnoměrné plátky a naklepejte. Jak správně naklepat řízky a nedělat u toho hluk, jsme na adbz radili. Maso osolte, obalte a smažte. Nejlepší je na smažení vepřové sádlo, které drží stálou teplotu, použít ale můžete i přepuštěné máslo či olej.
Ohřívání řízků je snadné
Aby bylo maso šťavnaté a řízek křupal i po opětovném ohřátí, je nutné to provést správným způsobem. Pro ohřev můžete využít mikrovlnnou troubu. Na ohřívací talíř dejte savý povrch, položte řízek a nahoru dejte kousek másla nebo sádla, aby povrch křupal. Ohřívejte bez poklopu, kondenzovaná voda by stékala na maso a zamezila tak křupavosti. Pokud pak budete potřebovat mikrovlnnou troubu vyčistit, vystačíte si s obyčejným citronem, jak jsme na adbz psali.
Podobně lze ohřát řízek také v klasické troubě. Zahřejte troubu na 200 °C, dejte na rošt alobal a po dosažení kýžené teploty položte řízek, i zde se vyplatí přidat oříšek tuku nahoru. Ohřívejte po dobu asi 10 minut. Velmi snadno ohřejete řízek i na pánvi a bude opět jako čerstvě usmažený. Dobře rozpalte malou vrstvu tuku a rovnoměrně řízek osmažte z obou stran. Bude to trvat přibližně 40 sekund.