Rybí zápach vás při její přípravě nemusí trápit, když víte, jak na to: Triky, které ho eliminují na minimum, aniž by zkazily chuť

Při představě, že si koupíte krásnou rybu v obchodě a doma ucítíte nepříjemný zápach, vás nejspíše přejde chuť. S těmito triky ale zápach jednoduše odstraníte.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Ryby jsou pro lidi velice dobrým a kvalitním jídlem, po němž není člověku nepříjemně těžko. Rybí maso dodává člověku dostatek vitamínu A a D. Pokud si dáte rybu k večeři nebo obědu, můžete si být jistí, že tak získáte určité množství bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vápníku. Někteří lidé si ryby nedávají, protože jim vadí jejich typická vůně. Tu však můžete jednoduše odstranit a stačí vám k tomu znát několik dobrých triků, jak na to.

Nesprávná příprava ryb

Pokud se někoho zeptáte, proč nemá rád ryby k jídlu, můžete se často setkat s odpovědí, že danému člověku ryba většinou nechutná, protože nepříjemně zapáchá, a to jim při jídle velice vadí. Nesprávná příprava ryb je tedy jedním z dalších důvodů, kvůli kterému si moc lidí rybu nedopřeje. Je to však velká škoda, jelikož i nepříjemného zápachu z ryby se dá jednoduše zbavit.

Odstranění zápachu z ryb

Jednou z možností, jak se zbavit zápachu z ryb, je použití soli. Sůl by měl mít doma každý, protože neosolené jídlo většinou nechutná tak, jak by mělo. Pokud si z obchodu rozbalíte rybu a nebude vám příliš vonět, můžete ji naložit do solného roztoku. Díky tomu zápach zmizí a vy si budete moci vychutnat dobrou rybu. Hned poté, co rybu vytáhnete ze solného roztoku, omyjte ji pod studenou vodou a až poté ji připravujte na pánvi nebo v hrnci.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Další možností je také použití mléka. Asi na 5 minut naložte rybu do mléka a poté ji opláchněte studenou vodou. Ryba mléko nenasákne, takže poté maso nebude chutnat jako mléko. Dále pokračujte obvyklým způsobem, jak jste zvyklí. Je možné, že vám po manipulaci s rybou budou zapáchat i ruce. Tohoto zápachu se zbavíte tak, že si ruce omyjete roztokem, který si připravíte z vody a octu. Takto lze omýt i nádobí, na němž jste rybu připravovali.

Zapáchající nádobí

Většina lidí si také stěžuje na to, že jim kvůli rybám zapáchá nádobí nebo dřevěná podložka, na které rybu krájeli. Pokud nechcete používat výše zmíněnou radu s octem, můžete zkusit použít citron. Tím potřete dřevěnou podložku ještě předtím, než na ní budete krájet rybu. Jestliže jste měli rybu uloženou v plastové nádobě, která nyní zapáchá, použijte brambory se solí. Ty nakrájejte na malé kousky, osolte je a vložte do plastové nádoby. Nechte působit několik hodin a poté byste neměli mít problém se zápachem z dané nádoby.

Trik při pečení ryb

Jestliže máte v plánu rybu péct v troubě, je dost možné, že by se její nepříjemný nebo spíše typický zápach linul po celém bytě / domě. Abyste tomu zamezili, dejte do trouby ještě jednu zapékací mísu, do níž nalijete vodu a přidáte citron nakrájený na plátky nebo šťávu vymačkanou z citronu. Vůně citronu se bude postupně uvolňovat, ryba se upeče a domácnost bude vonět hezky po citronu místo po rybině.

Jaké triky používáte vy pro odstranění zápachu z ryb?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Klára Kozáková

Jsem nadšená redaktorka, která přináší nekonečné dávky inspirace a vášně do světa architektury a designu. S uměleckým přístupem k psaní a profesionálním okem pro detail dokážu zprostředkovat čtenářům zážitky a emoce, které architektura a design mohou přinést do jejich životů. Jsem kreativní průvodkyní pro každého, kdo hledá inovativní způsoby, jak oživit a zlepšit prostředí, ve kterém žijeme.

Zobrazit další články