Opakující se námraza v mrazáku nejenže zabírá místo, ale také často vede ke zvyšování spotřeby zařízení. Pokud se tedy s problémem potýkáte v poslední době i vy, rozhodně to nenechte být a co nejdříve zakročte. Řešení je přitom velmi jednoduché a nevyžaduje mnoho úsilí ani přemrštěné útraty. Jak například uvedl server iReceptář, pomoci vám dokáže obyčejná jedlá soda, rostlinný olej nebo ještě lépe glycerin.
Námraze zabrání glycerin, jedlá soda nebo olej
Vrstvy námrazy v mrazáku mohou vést k řadě nepříjemností. Nejčastěji znemožňují vytahování zásuvek, ale také zhoršují mrazící schopnost zařízení a zvyšují jeho energetickou náročnost. Nejprve byste v takovém případě měli zkontrolovat odtoky vody a zejména těsnění dvířek, které může propouštět vzduch. Pokud nepomůže ani to, bude potřeba zakročit intenzivněji. Začněte tím, že mrazák vypojíte ze zásuvky a necháte odmrazit.
Uchovat maso nemusí být tak jednoduché, jak se může zdát. Mnoho Čechů se při tom dopouští plno chyb, které je pak mohou stát zdraví.…
více
Jakmile tak učiníte, postarejte se o jeho důkladné omytí a následné vysušení. Poté si připravte glycerin a aplikujte ho v malinké vrstvě po celém vnitřním povrchu. Pozor, že látka musí být nanesená na povrchu rovnoměrně, jinak by nepůsobila tak, jak má. Nakonec už stačí mrazák opět používat – při ukládání věcí se však vždy ujistěte, že není přeplněný. Na webu adbz jsme také psali, proč je dobré dávat do mrazáku mouku.
Pokud doma nemáte glycerin nebo ho nikde neseženete, můžete jej nahradit i dalšími účinnými alternativami. Podobně funguje například rostlinný olej, a to vesměs jakýkoli druh. Stejně dobře pak působí i jedlá soda, nicméně tu je třeba předtím rozmíchat v trošce vody. Jak také uvádí server Ceskestavby, mrazák byste neměli nikdy nechávat u zdroje tepla a otevírat ho na příliš dlouhou dobu. To totiž k námraze přispívá.