Nože budou znovu ostré jako břitva: Jde to i bez brousku. Stejnou službu udělá hrnek nebo schody
Pokud jsou vaše nože tupé a nemáte doma brousek, můžete vyzkoušet tyto snadné metody. Čepel díky nim bude ostrá jako nikdy předtím.
Nůž má ve své domácnosti pravděpodobně každý. Přeci jen s čím jiným byste krájeli zeleninu a další ingredience při vaření svých dobrot. Mnoho lidí však zapomíná na to, že je nutné ho pravidelně ostřit, aby šel používat i během dalších let. To nicméně dokážete i vy sami, a to bez potřeby brousku. Stačí se dle webu Repliq zaměřit na tyto jednoduché domácí tipy.
Začněte volbou správného nože
Abyste se vyhnuli tomu, že se vaše nože budou velmi rychle tupit, nebojte se do nich adekvátně zainvestovat. Vždy je dobré volit vykované druhy, které slouží podstatně lépe a vydrží ostré mnohem delší dobu. Zásadní je i materiál, ze kterého by měly být vyrobeny, tedy nerezová ocel. V ostatních případech nemůžete očekávat dobrou kvalitu.
Čepel nože je poté dobré ostřit, což můžete provádět, kdykoli se vám zachce. Jde totiž jen o zarovnání mikroskopických trhlinek v čepeli. Naproti tomu broušení lze označit jako hlubší zásah a dochází při něm k odebrání určité části ocele. Tuto metodu je dobré nechat spíše na odborníkovi a provádět ji lze maximálně dvakrát do roka.
Pomůže keramický hrnek a schody
Co se tedy týká samotného ostření, můžete to zvládnout i vy sami, a to bez nutnosti použít brousek. Skvěle dokáže pomoci i keramický hrnek, který má neglazovaný vystouplý rantl zvenku na dně. Jednoduše ho postavte vzhůru nohama a několikrát přejeďte stranou čepele po okraji pod úhlem 20°. To následně zopakujte i na druhé straně.
Pomoci vám dle webu TheSpruce dokáží také schody, a to především kamenné nebo betonové. Pozor, že nesmí být nijak obložené, jinak by metoda nevyšla. Jakmile budete připraveni, stačí vzít nůž a naplocho z jedné a druhé strany přejíždět po hraně schodu. Dbejte na opatrnost a příliš to nepřehánějte. Nakonec se budete moci těšit ze skvělého výsledku.