Aby se linecké cukroví povedlo na jedničku: Babičky mají po ruce ocet, citron a sůl, díky nim je perfektní
Kolekce vánočního cukroví by bez marmeládou slepovaného zázraku nebyla kompletní. Při výrobě oblíbeného druhu se dá udělat spousta chyb, které se na výsledku zásadně podepíší.
Obsah
Cukroví z lineckého těsta je vedle vanilkových rohlíčků stálicí, která mezi vánočními druhy úžasných dobrůtek nikdy nesmí chybět. Vždyť kdo by odolal křehkým marmeládou slepovaným hvězdičkám, v čokoládě namáčeným banánkům nebo ořechovou náplní plněným košíčkům. Základem mnoha druhů oblíbeného cukroví je právě linecké těsto. Jakmile ho správně připravíte, budete mít základ pro spoustu dokonalého cukroví.
Základ tvoří jen čtyři ingredience
Linecké těsto můžete koupit či soupeřit s kolegyněmi v práci nebo sousedkami, kdo upeče více druhů. Ale kvantita není kvalita. A to nejlepší a nejchutnější těsto nekoupíte. Snadno si ho ale můžete vyrobit. Základní linecké těsto totiž není žádná velká věda. Dávku vyrobíte pouze ze 140 gramů másla, 70 gramů moučkového cukru, 210 gramů hladké mouky a jednoho žloutku. Pak můžete přidávat třeba vanilku, citronovou kůru, kakao, ořechy a vznikne těsto na další nové druhy cukroví. Když se budete držet těchto rad, nešlápnete vedle.
Teplota
Suroviny, ze kterých linecké těsto připravíte, by měly mít pokojovou teplotu. Rozhodně by ale neměla překročit 20 stupňů Celsia. Těsto by se lepilo a nedrželo.
Sůl
Špetka soli by měla být v každém těstě, protože zvýrazní jeho sladkou chuť a aroma. I do lineckého se ji nebojte dát.
Cukr
Určitě vsaďte na moučkový cukr. Těsto připravíte i z cukru krupice nebo krystalu, ale hůř se rozpouští, což se může podepsat na vzhledu pečiva.
Máslo
Máslo nechte při pokojové teplotě trochu změknout. Nesmí být ani tuhé, ale ani rozměklé nebo dokonce rozteklé. S ostatními ingrediencemi ho promíchejte vidličkou, případně ho můžete nastrouhat nebo použít mixér na nejnižší rychlost.
Vychytávka
Když do těsta přidáte několik kapek octa, nebude se rozpadat. Když přidáte pár kapek citronové šťávy k vaječnému žloutku, bude ještě křehčí.
Čas
Při hnětení těsta hraje čas proti vám. Musí to být velmi rychlé, aby se tuk nestihl vsáknout do mouky. Pak by se těsto špatně tvarovalo a cukroví by bylo tvrdé. Můžete na to také použít mixér.
Vychlazení
Hotový bochánek těsta zabalte do folie a dejte ho odležet na několik hodin do ledničky. Ideálně by tam měl být do druhého dne. Těsto se bude dobře tvarovat, ale musíte pracovat rychle. Když zteplá, nedrží pohromadě a lepí se. Nepřidávejte mouku. Vraťte ho do ledničky. Aby nezteplalo, vezměte si z lednice vždy jen část.
Tvarování
Vyválejte stejně tlustou placku, aby se pak jednotlivé kusy cukroví upekly současně. Když váleček dáte na chvíli do mrazáku, nebude se na něj těsto lepit. Když se to stane, trochu ho poprašte moučkovým cukrem, nikoli moukou. Aby se dobře tvarovala kolečka nebo hvězdičky, mějte tvořítka vždy zcela suchá.
Pečení
Každá trouba peče trochu jinak, ale obecně by se linecká kolečka měla péct zhruba 10 minut na 180 stupňů Celsia. Po upečení je hned sundejte z plechu. Když jdou špatně odloupnout, použijte nůž.
Klasika
Jakmile se rozhodnete pro nejklasičtější variantu cukroví, tedy slepované marmeládou, nechte vykrojené tvary nejdříve vychladnout. Teprvé poté je můžete potřít a slepovat.
Skladování
Neplněné kousky uložte v suchu třeba do plastové krabice vyložené ubrouskem. Jakmile cukroví bude mít náplň nebo polevu, uchovávejte ho v papírové krabici v chladu. Může to být ve špajzu a populární bývají i balkony, ale pozor na teplotní výkyvy a slunce. Můžete je dát i do ledničky v dobře uzavíratelném plastovém boxu, aby nenačichlo.