Náhrada másla za zlomek ceny: Kdy lze použít olej, banány nebo třeba jogurt
Šetrné náhražky: Jak snížit náklady na máslo pomocí chutných alternativ, které vaše recepty ještě vylepší.
Obsah
Proč se držet drahého másla, když můžete dosáhnout stejně krémových výsledků s cenově dostupnými alternativami? Stačí jen vědět, po kterém pomocníkovi sáhnout, a máte napůl vyhráno.
Margarín a jak je to s ním
Většinu z nás samozřejmě hned napadne sáhnout místo po másle po margarínu. Jak je to s ním, vysvětlují odborníci ze stránek KitchenAid. „Margarín je tuk, který se vyrábí převážně z rostlinného oleje, ochucený tak, aby chutnal jako máslo. Může být za něj vhodnou náhradou – zejména u pečiva – protože dokáže vytvořit měkčí texturu díky vysokému obsahu vody. Stačí ho použít v poměru 1:1.“
Banány: Sladké, výživné a cenově dostupné
Banány dodávají pečivu přirozenou sladkost a krémovitost, takže i ony máslo skvěle nahradí. Jednoduše připravte pyré a používejte ho v poměru 1:1 (tedy například 1 šálek másla = 1 šálek banánového pyré).
Řecký jogurt: Smetanový a chutný
Řecký jogurt je další všestrannou alternativou, která vytváří bohatou, vlhkou strukturu s lehkou podchutí smetany (kvůli které si másla v receptech tak ceníme). „Použijte ho v poměru 1:1 místo másla. Ale u receptů, které vyžadují více než 1 šálek másla, snižte množství tekutých ingrediencí o ¼ šálku nebo přidejte ¼ šálku mouky – jinak bude těsto rozmočené,“ radí naše čtenářka a kuchařka Jana T. z Olomouce.
Tip: Plnotučný řecký jogurt nabízí nejkrémovější výsledky, ale v lehčích receptech se dobře uplatní i nízkotučné verze.
Olivový olej a další druhy
„Olivový olej je nejoblíbenější náhradou másla a lze jej použít při vaření a pečení,“ píše web Vitamix. Dejte však pozor na jeho chuť – jako náhražka se hodí jen nepříliš výrazné druhy. „Mějte na paměti, že olivový olej (a většina dalších náhražek másla) také nebude fungovat v receptech, které spoléhají na máslo jako na hlavní chuťovou složku, například máslové sušenky nebo máslové koláče,“ dodává ještě.