Tuk z mletého masa lze poměrně snadno odstranit. Udělejte si speciální skleničku nebo využijte kouzlo rýže
Mleté hovězí maso je nedílnou součástí vaření. Jeho výhodami jsou ekonomičnost, univerzálnost a také chutnost.
Obsah
Během jeho přípravy zůstane v pánvi nebo jiné nádobě nevyhnutelně nějaký tuk. Tedy v případech, kdy jste si u řezníka neřekli o maso bez tuku. A jen ho vyhodit je rozhodně škoda. Nabízí se tedy otázka, co s ním podniknout, a naštěstí existuje hned několik možností. Pokud dbáte na svou linii, můžete ho jednoduše smažit až do hněda a pak pánev naklonit na jednu stranu. Protože je ale tuk i nositelem chuti, některé recepty před tímto postupem varují.
Speciální sklenička na tuk
Není vůbec od věci nechat si stranou sklenici s víčkem, do které budete tento tuk průběžně odkládat. Lze ho pak použít později na další smažení, případně jako pojivo do pomazánek.
Jak se ho zbavit?
Jste-li fanouškem zdravé stravy, pravděpodobně se chcete tuku při vaření vyhnout obecně. Mějte však na paměti, že ne všechny tuky jsou škodlivé a záleží také na jejich míře. Roli hraje i způsob krmení zvířete. Maso z krávy krmené travou je zdravější než to po kukuřičné stravě. To se nevyhnutelně týká také tuku. Pokud se ho ale opravdu chcete zbavit, existuje hned několik možností. Nikdy ho však nevylévejte do dřezu, zablokuje odtok.
Hotové maso dejte na papírový ubrousek a nechte ho odstát. Můžete porci zmáčknout lžící, takže ubrousek tuk nasaje. Případně ho po vyjmutí z hrnce vložte do cedníku a nechte tuk odkapat.
Použijte ho znovu
Velmi snadnou metodou je použití tohoto tuku v dalších jídlech. Jakmile dosáhne pokojové teploty, lehce ztuhne, ještě víc pak v chladu. Jednoduše ho pak uschovejte v lednici, případně v mrazáku, kde vám vydrží mnoho měsíců.
Kouzlo s rýží
Rýže je obilovina, která fantasticky absorbuje tekutiny, dokonce i vlhkost ze vzduchu. Přidejte ji tedy do mletého masa, kde nasaje přebytečný tuk. Výsledkem budou vynikající masové kuličky nebo karbanátky.
Řešení pomocí zeleniny
Stejně tak můžete přidat zeleninu, která do sebe tuk umí také přijmout. Použijte brambory a mrkev a jemně je nastrouhejte. Udělejte si masovou a zeleninovou směs a užijte si to nejlepší z obou.
Dušení masa
Jednou z nejlepších metod, jak si poradit s mastným masem, je jeho dušení. Platí to i pro mleté, aniž by se přitom stalo méně šťavnatým. Veškerý tuk ale zůstane v nádobě, odkud ho lze snadno získat pro další použití.
Obohacený vývar
Přidejte tuk do polévky spolu se zeleninou, masovými kuličkami a dalšími přísadami. Získáte tak vynikající polévku plnou chuti.
Jak na perfektní řízky
Mastné mleté maso se dá použít i na řízky, protože strouhanka přebytečný tuk pohodlně nasaje. Máte tak jistotu, že výsledek nebude suchý, ale krásně vláčný a lahodný.
Druhé maso pro rovnováhu
Nikdo neřekl, že jídlo musí sestávat jen z jednoho druhu masa. Přidání suššího kusu tak krásně zachová rovnováhu. Použijte také mlýnek na maso a smíchejte je dohromady. Podle potřeby pak můžete přidat jedno nebo druhé, až najdete úroveň, která vám vyhovuje. Celkově vzato nezoufejte, pokud se maso ukáže jako příliš tučné, protože se to dá snadno napravit. Případně využít tuk na další vaření podle potřeby.