Rozdíly mezi trvanlivým krabicovým a čerstvým mlékem v lahvi jsou významné. Díky těmto tipům budete mít příště jasno o tom, které mléko při nákupu upřednostníte.
Mléko patří mezi běžně dostupné potraviny v obchodech. Většinou máte v regálech na výběr z několika druhů od různých výrobců. Některá mléka však nemusí být tak dobrá jako jiná. Existují například velmi razantní rozdíly mezi mlékem v kartonové krabici a ve skleněné lahvi. Americká vedoucí výzkumnice MaryAnne Drakeová také tvrdí, že mléko díky své jemnosti může více absorbovat pachy ze svého balení oproti ostatním běžným nápojům. Existuje také různá prospěšnost pro lidské tělo, jež se liší dle toho, v čem je tato tekutina skladována.
Mléko prospívá tělu
Kravské mléko je pro lidské tělo prospěšné v několika ohledech. Nejen, že je významným zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, ale obsahuje také důležité vitamíny D, A, E a B. Dále dodává lidskému tělu potřebný vápník, draslík a další minerály pro jeho každodenní správné fungování. Tento nápoj má také pozitivní vliv na imunitu a je výborným pomocníkem v boji proti zánětům. Přispívá k lepší regeneraci svalů a snižuje jejich bolest po náročné aktivitě.
Krabicové vydrží déle
Každý produkt má svá pro a proti. Stejně tak je tomu i v případě skladování mléka v různých nádobách. Výhodou kartonových krabic je, že v nich uchovávaný nápoj vydrží déle. Když se totiž tento nápoj vyrábí, zahřívá se na 135 °C. Tímto procesem však mléko přichází o řadu důležitých vitamínů a minerálů, které by mohlo lidskému tělu dodat. Podle některých kuchařů je takové mléko pouze bílou vodou, která je doplněná o vápník. Ostatní vlastnosti prý od obyčejné vody nejsou nějak razantně odlišné, což je samozřejmě myšleno s nadsázkou.
Udržování domácnosti v čistotě je vyčerpávající. Nemluvě o tom, že se jedná o časově a finančně náročnou disciplínu. K úklidu je nutné využí…
více
Ve sklenici je prospěšnější
Oproti kartonové krabici přináší sklenice spoustu benefitů. Čerstvé mléko určené pro skladování v láhvi se totiž zahřívá pouze na 90 °C. Tím si udržuje většinu látek, díky kterým je tak prospěšné pro lidský organismus. Hlavní nevýhodou čerstvého mléka je však to, že vám v lednici neotevřené vydrží pouze 3 týdny. Tedy v případě správného skladování. Ty, které jsou v kartonových krabicích, vydrží bez problémů několik měsíců. Rozdíl v trvanlivosti a benefitech však není to jediné, co může způsobovat někdy až nečekané odlišnosti.
To, které mléko si nakonec vyberete, bude záviset vždy jen na vás. Je důležité uvážit pro a proti každého typu a zvolit pro vás nejvýhodnější. Myslete také třeba na to, že pokud budete chtít vyrobit sýr, je zaručeně lepší čerstvé mléko ve sklenici. Z trvanlivého, které je v kartonu, se vám výroba pravděpodobně ani nepodaří. Pokud si však z nějakého důvodu potřebujete udělat zásoby mléka na dlouhou dobu, pak je jedinou volbou trvanlivé. Pro lidské tělo je však prospěšnější čerstvé ze sklenice.