Maso se při smažení už nikdy nepřilepí k pánvi: Zapomenutý trik z 90. let
Naše babičky věděly, jak zajistit, aby smažené pochoutky sklouzly z pánve doslova jako po másle. Měly na to pár jednoduchých triků.
Obsah článku
Hlavními viníky přilepení pokrmů jsou nesprávná regulace tepla, nedostatečné množství oleje a nevhodná pánev. Když totiž není její povrch dostatečně horký nebo promazaný, bílkoviny, které dopadnou na pánev, se přímo spojí s kovem. A nekvalitní pánve nebo nevhodné těsto mohou problém ještě zhoršit.
Trik z 90. let: Pečicí papír s olejem
Jedním z chytrých řešení, které se proslavilo v 90. letech, bylo použití pačicího papíru šikovně upraveného za pomoci oleje. Postup je snadný:
- Ustřihněte si kousek pečicího papíru o něco větší, než je dno pánve. Ujistěte se, že okraje vyčnívají, aby se daly snadno vyjmout.
- Na pánvi rozehřejte 3-4 lžíce oleje (samozřejmě na horní straně papíru, nikoli pod ním). Papír zabrání přichycení masa k pánvi, zatímco olej zajistí rovnoměrné smažení.
- Nakonec už jen položte maso nebo ryby přímo na papír.
Výsledek? Žádné přichycení, ani při špatném obalení v těstíčku nebo minimálním použití oleje! A samotné čištění je také hračka. Pečicí papír jednoduše vyhoďte a vaše pánev zůstane bez poskvrnky.
Když se zatáhnou, nepřilepí se
Uživatel Jim Campbell pro web Quora radí: „Pokud smažíte na pánvi, musíte dno potřít olivovým olejem. Zahřejte, dokud se nebude třpytit, přidejte karbanátky a nesnažte se je obracet příliš brzy. Nechte kůrku trochu vypéct. Důležité je také pánev nepřeplňovat. Maso proto připravujte po jednotlivých dávkách.“
Jeho rady samozřejmě platí i pro další obdobné typy pokrmů – třeba pro ryby v těstíčku. Mimochodem konkrétně o karbanátkách jsme nedávno na webu adbz psali, poradili jsme dvě ingredience, které je lepší při jejich přípravě úplně vynechat.
Pomůže vám i trocha soli
Další šikovný tip pochází od uživatele Trini ze stránek Forums. „Vezměte nejlevnější kuchyňskou sůl, kterou najdete, posypte s ní dno pánve a nechte ji zahřát, až zhnědne nebo zčerná. Poté ji vyhoďte, pánev otřete čistým hadříkem a poté pokračujte v tom, co normálně děláte. Právě jste totiž udělali ze své obyčejné pánve nepřilnavou.“
udalosti247.cz
12 h
udalosti247.cz
12 h
udalosti247.cz
13 h